Narodno pozorište Mostar

Prijateljstvo Elinga i Kjela, dvojice drugačijih u svjetu koji uspjeh mjeri profitom, različito je od svakog drugog prijateljstva. Njihov put je uzbudljiva avantura otkrivanja života koji se običnim ljudima čini tako nezanimljiv.

Opširnije...

U osvit 1889. godine, sa prvim beharom, budi se pjesnik, rodoljub, ujedinitelj, prosvetitelj... Budi se na prostoru i u trenutku kada je biti pjesnik, rodoljub, ujedinitelj i prosvetitelj bilo najteže i najpotrebnije.

Opširnije...

Balkan je krčma u kojoj je neko ugasio svjetlo, govorio je Miroslav Krleža. I kao Alija Isaković, savremenik mu i bratski literarni dijagnostičan, živio je u tom krčmovitom mraku i pisanjem pokušavao rasvijetliti okolsnosti u nama i oko nas radi kojih stoljećima ločemo i mlatimo se i gutamo suze jer su ženskog roda i bosi gazimo staklo patetično razbijenih čaša noseći zube u šaci, glavu u torbi, a mozak u stražnjici.

Opširnije...

... Kolega Dino Mustafić poslao mi je tekst Anđeli Babilona Mate Matišića. Kaže da je odličan tekst. Snažan. On će ga režirati u Subotici. Kaže da bi volio da režira u Sarajevu upravo taj tekst i da ulogu Gradonačelnika igram ja.

Opširnije...

Ukucajte na googleu 'smak svijeta' i sigurno ćete naći neku vijest koja vrlo pouzdano tvrdi kako će baš taj dan biti smak svijeta.

Opširnije...

Mi smo otvorili na prvo zvono. Ili možda na drugo. Ili ipak na treće. Sigurno nismo tek na četvrtom vidjeli nekoga ko stvarno zvoni, kao što je to slučaj u Vašem komadu.

Opširnije...

Tekst “Odumiranje međeda” Branka Ćopića, iako pisan 1958. godine, i danas je itekako aktuelan – govori o tome da li je demokratija kakvu danas živimo samo puka obmana ili nam stvarno daje slobodu i mogućnost izbora.

Opširnije...

Predstava “Mrtve ribe plivaju na leđima” je koprodukcijska predstava Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Opširnije...
20:00 sati
15.03.2016.
Velika scena

Predstava iz opusa djela klasične lektire. Smatra se najuspješnijim djelom Meše Selimovića a na osnovu istog snimljen je film te televizijska serija. Prema reditelju, Meša Selimović je “gradeći lik u romanu, čitaocu dao umjetničku viziju čovjeka.

Opširnije...