Što te nema

U osvit 1889. godine, sa prvim beharom, budi se pjesnik, rodoljub, ujedinitelj, prosvetitelj... Budi se na prostoru i u trenutku kada je biti pjesnik, rodoljub, ujedinitelj i prosvetitelj bilo najteže i najpotrebnije.

Danas, tačno 130 godina kasnije, na mrtvom grobu porušenih nada, svjedoci smo da se pjesničko odrastanje Alekse Šantića u kulturno devastiranim prilikama, sukob duhovnog i materijalnog svijeta, pobuna ljubavi protiv društvenih stega i povrh svega nezaobilazne balkanske prilike i neprilike s kraja 19. i početka 20. vijeka ni po čemu ne razlikuju od naše svakodnevnice.

U svom životu i stvaralaštvu Šantić je otvorenog srca zagovarao jedinstvo svih slovenskih naroda. Utoliko je poraz koji je doživio na ličnom planu tragičniji. Njegov poraz poraz je svih nas. I mada se čini da će se borba erosa i tanatosa vječito nadvijati nad Balkanom, Šantićeva vizija jedinstva i sloge jedina je vizija koju treba slijediti i jedina koja ulijeva nadu da je svijetla budućnost na ovim prostorima ipak moguća. Neuništiv poput Starog mosta koji se kao feniks diže iz pepela prkosno odolijevajući vjekovima, simbol ne samo Mostara, već i čitavog regiona, Aleksa Šantić je, kako ga je i sam kralj Aleksandar Karađorđević nazvao, bio i ostao istinski „pesnik prošlih patnji i novih nada narodnih“.

Marijana Aracki


RIJEČ REDATELJA

Od ideje do realizacije Već duže vrijeme bavio sam se idejom da radim predstavu u kojoj bi muzička okosnica bila sevdalinka. U potrazi za pričom koja bi bila temelj te ideje došao sam do teksta „Što te nema...“ Marijane Aracki. Pročitavši ga, shvatio sam da priču imam, i to istinitu, snažnu, tužnu, punu emocija, baš kakva i jeste sevdalinka. Sukob dvije porodice doveden je do dramske katarze sa neskrivenim situacijama današnjeg vremena. Kada govorimo o ljubavi Alekse Šantića i Anke Tomlinović, slobodno možemo reći da su oni balkanski Romeo i Julija. Melodramska tačka na cijelu priču jeste kraj komada, historijski potpuno tačan, kada se pod prozorom sobe u kojoj na samrtničkoj postelji leži Aleksa Šantić, okupljaju sva tri pjevačka društva iz Mostara, sastavljena od Srba, Bošnjaka i Hrvata, pjevajući skupa njegovu „Eminu“.

Tradicija pjevanja sevdalinke je posebna priča. Pjevač sevdalinke je poput čuvara i prenosioca Svetog Grala. On traži puteve kroz razne slojeve sevdalinke, da bi došao do njenog metafizičkog jezgra. Dubinska tragika, epski zamah i snaga čine sevdalinku istinski univerzalnom, a našu predstavu umjetnički važnom za čitav region. Ovu predstavu posvećujem svom ocu Bećiru Kadiću, poznavaocu i ljubitelju sevdalinke.

Erol Kadić


Narodno pozorište u Mostaru, Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, Narodno pozorište Republike Srpske.

Marijana Aracki

ŠTO TE NEMA

Sezona: 2019/2020.
PREMIJERA: 11.10.2019.

Režija: Erol Kadić
Scenografija: Dragana Purković Macan
Kostimografija: Ivana Ristić
Izbor muzike: Erol Kadić

Igraju:
ALEKSA ŠANTIĆ – Bojan Kolopić
MARA, Aleksina majka – Ljiljana Čekić
ADŽA, Aleksin stric – Jasmin Krpo
PERO, Aleksin brat – Ivan Skoko
JEFTAN, Aleksin brat – Vedran Vilogorac
ANKA TOMLINOVIĆ, Aleksina ljubav – Ajla Hamzić
STJEPAN, Ankin otac – Šerif Aljić
ULIČNI SVIRAČ – Elmedin Balalić – Titi
DJEČAK ALEKSA – Aleksa Krulj / Dino Spahić
DJEČAK PERO – Aljoša Golo / Igor Buhovac

Inscipijentica i suflerica: Elvisa Marić
Tehničko vodstvo: Azer Hadžiomerović
Majstor tona: Tarik Denjo
Majstor svjetla: Alem Denjo
Garderoberka: Šeća Ćušić
Rekviziterka: Hajrija Abudić
Dekorateri: Džemal Ćušić, Almir Kazazić
Stolarski radovi: Stojan Kačić
Šefica računovodstva: Aldijana Šteta
Administrativni radnik: Venisa Peco
Blagajnik: Ramo Salčin
Portir: Sabina Gubeljić
PR: Adna Mrgan
Lektor: Bea Balta-Manjgo

Izdavač: Javna ustanova Narodno pozorište u Mostaru; direktor: Almir Mujkanović

 


FOTO GALERIJA

 

View the embedded image gallery online at:
https://npm.ba/sto-te-nema#sigProIdcdef109f4a


Kalendar događaja

April
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Maj
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2