Narodno pozorište Mostar

Od svog osnivanja do danas, Narodno pozorište u Mostaru nametnulo se kao najeminentnija institucija kulture koja je donijela različitost umjetničkog djelovanja i izraza, kako u gradu Mostaru, tako i šire.

Javna ustanova Narodno pozorište u Mostaru osnovana je 28. novembra 1949. godine. U početku svog rada, Pozorište je djelovalo kao klasični dramski teatar, u čijem se sklopu tokom godna razvio Dramski studio, Gradski salonski orkestar koji je kasnije postao zasebna ustanova, Likovna galerija, Dječija scena, te kasnije i moderna kamerna scena “Studio 64”.

Od svog osnivanja do danas, Narodno pozorište u Mostaru nametnulo se kao najeminentnija institucija kulture koja je donijela različitost umjetničkog djelovanja i izraza, kako u gradu Mostaru, tako i šire. Uspjeh i napredak Narodnog pozorišta u Mostaru najbolje opisuju učešća na značajnim festivalima u regionu, gostovanja u zemlji i inostranstvu, te nagrade i priznanja koja su dobili naši glumci za kvalitet svojih izvedbi.

Tokom svog dugogodišnjeg postojanja Pozorište je ugostilo čitave plejade glumaca, režisera, scenografa, kostimografa i koreografa. Trenutno jedno od najznačajnijih događanja u toku sezone je svakako Festival komedije “Mostarska liska” u toku kojeg u prosjeku svake godine ugostimo blizu 200 umjetnika i oko 3000 gledalaca, kako u redovnom takmičarskom teatarskom programu tako i u popratnim sadržajima. Često smo domaćini i raznim drugim kulturnim sadržajima, izložbama, promocijama, poetskim večerima, tribinama, tematskim priredbama.

Pozorište u svom radu okuplja umjetnike različitih profila, naročito glumce koji su njegova najveća vrijednost. Organizuje niz značajnih gostovanja iz svijeta teatra, te podstiče kreativno stvaralaštvo mladih. Pored naših i gostujućih teatarskih izvedbi, podstičemo i razvoj drugih oblika umjetnosti i na taj način dajemo svoj doprinos jačanju kulture u gradu Mostaru. Rad i razvoj pozorišta odražava interes publike koja je oduvijek bila vjerni pratilac ove pozorišne kuće.

Narodno pozorište trenutno upošljava 27 radnika, od čega je 12 glumaca i 10 radnika tehničkog i pomoćno-umjetničkog sektora. U svom novijem radu, Pozorište je prošlo i još uvijek je u teškoj finansijskoj i materijalnoj situaciji.

Osnivači Narodnog pozorišta su Grad Mostar i Hercegovačko-neretvanski kanton (po 50% osnivačkih prava), koji zbirno podmiruju 65 % minimalnih finansijskih potreba Narodnog pozorišta. Ovo predstavlja ključni problem koji sistemski slabi biće Narodnog pozorišta i ugrožava svrhu zbog koje je i osnovano.

Uprkos ovakvoj situaciji i nepostojanju namjenskih sredstava za produkciju, na repertoaru Narodnog pozorišta trenutno je deset vrhunskih teatarskih ostvarenja, kako domaćih tako i stranih autora, a svake godine osim međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska”, produciramo i četiri do pet novih predstava.

Ovdje možete preuzeti naš logotip:

logo npm  logo npm v2