Narodno pozorište Mostar

Predstava Datum Vrijeme Mjesto Opis
Promocija knjige „Smrt u Hagu – nezavršeno suđenje Slobodanu Miloševiću“ Petak, 28 Juni 2019 8:00 Centar za kulturu Mostar

Promocija knjige „Smrt u Hagu – nezavršeno suđenje Slobodanu Miloševiću“ dr. Nevenke Tromp

Sadržaj knjige: U bilo kom sudskom procesu vi dobijate toliko puno informacija, a to nisu činjenice. Izbor činjenica je jedna jako interesantna metodologija. Vrlo često istraživačima nedostaje činjenica, ali nam nedostaje vremena. Prvi put sam činjenice kojima baratam dugo mogla staviti u neki kontekst. Nevenka Tromp

Promotori: Sonja Biserko, Vasvija Vidović, Slavko Kukić, Emir Hadžihafizbegović

Specijalni gost: Sir Geoffrey Nice

Sve je do nas – Monodrama Subota, 29 Juni 2019 8:00 Velika scena

Kratak opis: Emir Hadžihafizbegović u svojoj Monodrami “sve je do nas” glumi profesora matetamtike bez posla. Priča koja nas tjera da se restartujemo, da se borimo i da krenemo jednim putem koji omogućava prosperitet svim narodima u BiH i dijaspori. Predstavom  dotiče sve segmente, politiku,biznis,vjeru….

Kako jedan obični čovjek gubi posao, gubi materijalno stanje, zato što govori istinu, ali zato se duhovno uzdiže i postaje sretan.

Trg ratnika Petak, 05 Juli 2019 8:00 Velika scena

Kratak opis: Predstava „Trg ratnika“ Nicka Wooda, u režiji Dine Mustafića intimna je drama o ratnom stradanju ispričana je kroz vizuru dvoje djece. U drami „Trg ratnika", Nick Wood nam, umjesto „skice rata", nudi nevjerovatno precizan portret žrtava. Tjera nas da ismijemo svoje sopstveno (ne)znanje, da iznova provjerimo onu često rabljenu, a rijetko provjeravanu definiciju, naučenu iz križaljki, a koja nam kaže - „Rat je sukob dvaju ili više zaraćenih strana". Woodovi likovi/naratori su djeca i u tu naivnu definiciju nikako se ne uklapaju. Oni su žrtve, a njihovo stradanje je „proces", a ne tek nesretan i prolazan trenutak, kako to možemo pomisliti zbog riječi „sukob" što nam je nudi „naučno objašnjenje" pojma rat.

Igraju: Belma Lizde Kurt i Mario Drmać