Narodno pozorište Mostar

Predstava Datum Vrijeme Mjesto Opis
Mušica Ponedjeljak, 22 April 2019 8:00 Velika scena

Na 16. MFK “Mostarska liska 2019” u ponedjeljak, 22.04. stižu gosti iz Hrvatske. Riječ je o predstavi „Mušica“ nastala prema tekstu Angela Beolca Ruzzentea, u režiji Silvije Vadla, a koju izvodi ansambl Gradskog kazališta Sisak i Doma kulture Kristalna kocka vedrine.

“Kad je Angelo Beolco (Ruzzante) napisao i objavio komediju "Mušica" (1529. godine) već je bio dugo u kazališnoj praksi, ne samo kao dramski pisac već i kao glumac (otud mu je - od lika kojeg je sam stvorio i nadimak). Govoreći o kazališnoj praksi onog vremena jasno je da je teatar tada bio u potpunosti okrenut publici pa je ta sveza glumca i gledatelja, osim u pučkom govoru bila upotpunjena artizmom koji se publici morao sviđati. Izbor tema, likovi, mjesta događanja dramske radnje, sve je bilo blisko gledatelju jer od gledatelja je kazalište živjelo. Izabrati za temu komplicirane ljubavne odnose nije bila rijetkost ali hrabro napasti one koji to sa strane promatraju i komentiraju - e to je bio i mali atak na publiku. Uz poznato "docere et delectare" (poučavati i zabaviti) ovo je bilo pravo renesansno "movere" (pokrenuti). Stoga je Ruzzanteov teatar, ispunjavajući svoju društvenu ulogu, ispunjavao srećom i one koji su ga radili. Stoga su sočne psovke tog jezika ne samo pojačavanje ekspresivnosti likova već i mali izazov našoj lažnoj moralnosti, smjernosti ili potrebi da se ističemo kao superiorni. Naša predstava  (glumačka predstava, kakvom ju je autor i zamislio) nastala je u 21. stoljeću kojeg neki nazivahu “novom renesansom”. A Ruzzante je sve to radio, pišu suvremenici dosta uspješno, u kazalištu koje je živjelo od publike. O, sretne li publike; o sretnog li kazališta; o sretnog li vremena.” – o predstavi je zapisao reditelj Silvije Vadla.

Igraju:

Menato - Marko Hergešić

Betija - Nataša Kopeč

Ruzzante - Filip Detelić

Tonin - Ivan Grčić

Narodni poslanik Utorak, 23 April 2019 8:00 Velika scena

U okviru 16. MFK „Mostarska liska 2019“ u utorak, 23.04. biće odigrana predstava „Narodni poslanik“ Branislava Nušića, u režiji Alena Muratovića. Predstava nastala u koprodukciji Oxygen Production i Bosanskog kulturnog centra Sarajevo koji su okupili neka od najboljih glumačkih imena Bosne i Hercegovine.

„Nušićev „Narodni poslanik“ je svojevrsni i uvijek aktuelni osvrt na društvo u kojem živimo. On se može nazvati i bezvremenskim piscem, što ga svrstava u svojevrsne klasike. Tačno u centar pogađa mentalitet i duhovno stanje  čovjeka koji živi na ovim našim prostorima. Njegovi likovi su autentični, živi i u mnogima se i sami ogledamo. Zato i jeste jedan od najaktuelnijh dramskih pisaca i dan danas. Igrati Nušića sada i ovdje je izbor koim se želi reći koliko se kao društvo i narod nismo pomjerili već stotinama godina. Smijemo se, jer se branimo od svih devijacija od kojih bolujemo kao društvo. Smijemo se, jer očigledno nemamo drugog izlaza. Satiričnošću i britkim, autohtonim humorom Nušić svoje junake i situacije u kojima se nalaze dovodi do karikaturalnosti ali ne i do apsurda jer su apsurdni sami po sebi. Upravo takvi momenti su nešto što nas kao gledaoce opijaju i upućuju na samo jednu misao a to je „E jeste. Baš  tako. Sve je identično kao što kaže.“

Kažu smijeh je lijek. I jeste lijek, jer često nemamo mnogo izbora. Ako nam se već nudi prilika da imamo Nušića i njegovog „Poslanika“ na sceni, onda je treba iskoristiti i naoružati nas jednim od najjačih oružja, a to je uistinu smijeh.“, zapisao je o predstavi režiser Alen Muratović.

Igraju: Izudin Bajrović, Amra Kapidžić, Nadine Mičić, Vedran Đekić, Ermin Sijamija, Dženita Imamović-Omerović, Sead Pandur, Maja Salkić, Aldin Omerović.

 

Brak mrak Srijeda, 24 April 2019 8:00 Velika scena

U konkurenciji 16. Međunarodnog festivala komedije „Mostarska liska 2019“ je predstava „Brak mrak“ koja će biti izvedena u srijedu, 24.04. sa početkom u 20 sati. Predstava je nastala u produkciji Presek Dijagonala i Pozorišta „Slavija“ Beograd, prema motivima romana „Kako ubiti suprugu i zašto?“ i „Kako ubiti supruga i zašto?“ Antonia Amuria, a režiju potpisuje Tea Puharić.

„Posle koliko godina se ono čuveno „i u dobru i u zlu, do kraja života„ pretvara u svakodnevnu borbu sa iritantnim navikama Vašeg bračnog partnera, a brak postaje borba za malo sopstvenog prostora i mira? Duo komedija „Brak-mrak“ se dopadljivo i dovitljivo igra sa duhovitim i preciznim raspoznavanjem tipova supružnika, te daje svakom gledaocu i gledateljki oduška u smehotresnim receptima kako se rešiti bračnih muka. Glumci u ulogama bračnih terapeuta vešto nas vode kroz razne razmirice pomažući da se nasmejemo situacijama u kojima se bračni partneri svakodnevno nalaze, ali i da kroz humor prevaziđemo sve faze prilagođavanja u zajedničkom životu. Ovo je pitka komedija u kojoj svako može i sebe i svog partnera da poistoveti sa barem nekoliko likova i da „mračne“ delove svog braka začini prstohvatom humora i podgreje ga. Predstavu upotpunjuju duhovite animacije na video bimu koje zapravo daju komentar na trenutna dešavanja na sceni.“, zabilježila je o predstavi rediteljica Tea Puharić.

Igraju: Aleksandra Belošević, Janko Cekić.

Naši dani Četvrtak, 25 April 2019 8:00 Velika scena

Posljednju takmičarsku noć 16. MFK „Mostarska liska 2019“, tačnije 25.04. nastupa ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke, koji će odigrati predstavu „Naši dani“ Željka Stjepanovića, u režiji Juga Radivojevića.

 

Čovek u „Našim danima“.

Čovek je zao, sujetan, licemeran, gord, prek, primitivan, proračunat, neiskren, lažljiv, pokvaren, podmukao, nestručan, samoživ, arogantan, bahat, namrgođen, bezobrazan, prevarant, lopov, ubica, zlikovac...

Čovek je dobar, pažljiv, plemenit, saosećajan, human, iskren, blag, moralan, pravdoljubiv, čestit, pun razumevanja, darežljiv, sklon empatiji, oprostu i pokajanju, stručan, nenametljiv, nasmejan, produhovljen...

Čovek mrzi...

Čovek voli...

Čovek bira sebe...

Budi čovek... Izaberi...

                                                                                                      Jug Radivojević

 

Lica:

(prema redoslijedu pojavljivanja)

Dragana Matić: NATAŠA PERIĆ

Nikola Matić : NIKOLA ERCEG

Ministar: GORAN JOKIĆ

Dušanka: VEDRANA MAČKOVIĆ

Dara: GORDANA MILINOVIĆ

Suzana Sakan: MAJA VUJANOVIĆ

Drago Ćuk: LJUBIŠA SAVANOVIĆ

Koviljka: MILJKA BRĐANIN

Stojan: BOJAN KOLOPIĆ

Bojan: ROK RADIŠA

Mara: RADENKA ŠEVA

Bobo: DANILO KERKEZ

Vojo; ŽELJKO ERKIĆ

Đoko Slezena: OGNJEN KOPUZ

Simo: DRAGOSLAV MEDOJEVIĆ

Čičak: VLADIMIR ĐORĐEVIĆ

Svečano zatvaranje Festivala Petak, 26 April 2019 8:00 Velika scena

Svečano zatvaranje 16. Međunarodnog festivala komedije „Mostarska liska 2019“ biće upriličeno u petak, 26. aprila sa početkom u 20 sati, dodjelom nagrada i koncertom Damira Imamovića u čast nagrađenih.

Damir Imamović jedan je od najznačajnijih izvođača sevdaha danas i čovjek koji je u tradicionalnu muziku BiH unio jedan novi umjetnički duh. Njegova pojava na muzičkoj sceni 2005. godine proizvela je novi talas interesovanja za sevdah, ali i inovativno viđenje ove forme. Nazivali su ga 'revolucionarem sevdaha' (sevdalinkas.com), 'novim pravcem u sevdahu' (fRoots), pa čak i 'kraljem sevdaha' (The Huffington post).

Rođen u porodici sevdalijskih bardova Đule, Zaima i Nedžada Imamovića, Damir rano dolazi u kontakt sa sevdahom i stiče jedan ugao gledanja koji će mu pomoći da kasnije krene svojim putem. Do 2016. snima šest albuma a posljednji 'Dvojka' pojavljuje se u izdanju prestižne kuće Glitterbeat Records. O Damirovom shvatanju sevdaha Marina Andree Škop snimila je i međunarodno nagrađivani dokumentarni film 'Sevdah'. Važnost Damirovog pristupa tradiciji sevdaha potvrdiće i selekcija u neke od najvažnijih međunarodnih muzičkih festivala kao što su Druga godba (Ljubljana), Balkan Trafik (Brussels), TFF (Rudolstadt), Jazz Fest Sarajevo,  ali i saradnje sa Jadrankom Stojaković, Vlatkom Stefanovskim, Bojanom Zulfikarpašićem, Ericom Vloimenasom, Gregom Cohenom, Derya Turkanom i dr.

U saradnji s graditeljem sazova Ćamilom Metiljevićem i graditeljem gitara Lukom Zaleteljom, Damir će realizirati ideju o novom instrumentu koji će predstavljati kombinaciju saza i gitare. Novi sevdalijski instrument dobit će ime 'tambur'.

Krajem 2015. godine Damirov sevdalijski aktivizam okrunjen je velikom multimedijalnom izložbom 'Sevdah, umjetnost slobode'. Izložba je predstavila dinamičan žanr bogate historije i sabrala ne samo Damirova, nego i istraživanja drugih važnih istraživača žanra. Na osnovu toga je nastala i Damirova knjiga «Sevdah» (Vrijeme, 2016.) koja je ubrzo postala temeljnim štivom za historiju sevdaha.