Repertoar za april - Mostarska liska 2016

Narodno pozorište u Mostaru u mjesecu aprilu priprema izuzetno raznovrstan i bogat program u sklopu kojeg će publika imati priliku uživati u nekim od regionalno najboljih predstava.

Narodno pozorište u Mostaru u mjesecu aprilu priprema izuzetno raznovrstan i bogat program u sklopu kojeg će publika imati priliku uživati u nekim od regionalno najboljih predstava.

Povodom obilježavanja 2. aprila kao Svjetskog dana svjesnosti o autizmu i u saradnji sa Centrom za djecu i omladinu sa posebnim potrebama "Los Rosales" Mostar, u Narodnom pozorištu će biti organizovan prigodan program u kojem glavne uloge imaju upravo autistična djeca. Proteklih mjesec dana glumci Narodnog pozorišta vrijedno su radili sa osobljem Centra “Los Rosales” i djecom zbrinutom u Centru, a rezultat je prigodan program u kojem glavne uloge imaju upravo autistična djeca.

Program počinje u 11 sati a prihodi od prodaje ulaznica namijenjeni su unapređenju uslova života i rada djece zbrinute u “Los Rosalesu”. Cijena ulaznice je 5 KM.

Zbog velikog interesovanja i čestih upita publike o narednom terminu predstave "Hotel Plaza" Neil Simona u režiji Admira Glamočaka, ista je ponovo uvrštena u repertoar 7. aprila 2016. godine od 20 sati a ulaznice su po još povoljnijoj cijeni od 7 KM.

Mostarska liska

Takođe, ove kao i prethodne godine u periodu od 20 – 27. aprila bit će organizovan 13. međunarodni festival komedije "Mostarska liska 2016" a od pristiglih prijava iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Slovenije, selektovano je osam najboljih pozorišnih predstava komedijskog žanra.

Festival će biti otvoren 20. aprila u 19:30 sati nastupom R'n'R VOD Acoustic Tria u sastavu: Vjekoslava Raspudić (vox), Orhan Maslo Oha (cajon) i Danijel Raspudić (gitara); nakon kojih gledamo „Sumnjivo lice“ Branislava Nušića, u režiji Olje Đorđević i izvedbi ansambla Hrvatskog narodnog kazališta Osijek.

Naredni dan, 21. april takođe ćemo uživati u izvedbi gostiju iz Hrvatske, ovog puta iz Rijeke nastupa RI teatar Rijeka sa predstavom „Hetero parada“ u režiji Bojana Lakoša; dok je 22. april rezervisan za nastup Narodnog pozorišta RS iz Banja Luke sa predstavom „Urnebesna tragedija“ Dušana Kovačevića u režiji Milice Kralj.

Urnebesna tragedija, Narodno pozorište RS, Banja Luka

23. aprila na repertoaru je „Teferič“ Derviša Sušića u režiji Aleša Kurta. Inače, predstavu igra ansambl Kamernopg teatra 55 iz Sarajeva i jedna je od najnagrađivanijih bosanskohercegovačkih predstava u protekloj godini.

Teferič – Kamerni teatar 55, Sarajevo

24. i 25. aprila gledat ćemo predstave „Hotel Plaza“ Neila Simona i „Buba u uhu“ Georges Feydeaua koje osim izvrsne glumačke postave, vezuje i režija Admira Glamočaka. Naravno, prvu igra ansambl Narodnog pozorišta Mostar a drugu Narodno pozorište Sarajevo.

Buba u uhu, Narodno pozorište Sarajevo

Zadnji dan takmičarskog dijela (26. aprila) nastupa Knjaževsko-srpski teatar iz Kragujevca sa izvrsnom komedijom „Jelisavetini ljubavni jadi zbog molera“ autora Milana Jelića u režiji Marka Misirače.

Stručni žiri 13. međunarodnog festivala komedije „Mostarska liska 2016“ čine glumica Jasna Diklić koja će i predsjedavati Žirijem; mlada bosanskogercegovačka rediteljica Mirela Trepanić, te producent, autor, historičar i pozoršni radnik Nihad Kreševljaković.

Nagrade Festivala dodjeljuje Stručni žiri i Žiri publike, i to:

  1. Velika liska – Grand Prix Festivala, nagrada za najbolju predstavu u cjelini;
  2. Velika liska – nagrada za najboljeg glumca Festivala;
  3. Velika liska – nagrada za najbolju glumicu Festivala;
  4. Velika liska/plaketa Ahmet Obradović – nagrada za najbolju režiju;
  5. Velika liska – nagrada za najbolju predstavu po izboru publike;
  6. Mala liska – nagrada za najboljeg glumca ili glumicu večeri.

Festival će biti zatvoren 27. aprila, ceremonijom dodjele nagrada i hit komedijom “Dame biraju” Altteatra iz Sarajeva koja se igra van konkurencije i u čast nagrađenima a cijena ulaznice za sve prestave je 10 KM.

Dame biraju, Altteatar Sarajevo

Koncert

Nakon zatvaranja "Mostarske liske 2016", aprilski repertoar bit će završen koncertom "Zukva" grupe bosanskohercegovačke muzičke grupe Divanhana. Divanhana izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su nastali uz uticaj jazz, pop i klasične muzike 20. stoljeća. Namjera benda je njegovanje i prezentovanje ne samo urbane tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine, već i tradicionalne muzike zemalja Balkana, sa posebnim i pažlijivim osvrtom na sevdalinku.

Koncert je planiran za četvrtak, 28. aprila od 19 sati a cijena ulaznice je 10 KM.

Ulaznice za sve navedene programe se mogu kupiti na blagajni pozorišta ili rezervisati svakim radnim danom od 09 do 14 sati na telefon 036 550-128.

Rezervacija ulaznica se može izvrsiti i putem e- maila: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. te putem facebook stranice Narodno pozoriste Mostar.

S poštovanjem,

Javna ustanova Narodno pozorište Mostar
Marketing sektor


Naredni događaji

29. 10. 2021.
20:00 - 21:00
Šta ćemo sad

Kalendar

Oktobar
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31