"Mostarska liska" okupit će najbolja pozorišna ostvarenja iz regiona

U razgovoru za naš list, Almir Mujkanović, direktor Narodnog pozorišta Mostar, najavljuje premijeru predstave „Hotel Plaza“ Neil Simona, čiju režiju potpisuje Admir Glamočak. Potom šta će ljubitelji pozorišta narednih dana moći vidjeti na daskama koje život znače te kako teku pripreme za Festival komedije.

Odavno nije bilo veselije u Narodnom pozorištu Mostar kao proteklog utorka kada je, kao poklon damama za Dan žena, odigrana predstava "Šta ćemo sad" rađena po tekstu Branka Đurića, u režiji Ahmeda Imamovića, za koju su ulaznice bile rasprodane u rekordnom roku.

Riječ je o izvrsnoj komediji koja je odlično prihvaćena, kako od pozorišne kritike tako i od publike, čemu svjedoči i nagrada publike za najbolju predstavu na 12. međunarodnom Festivalu komedije "Mostarska liska".

U razgovoru za naš list, Almir Mujkanović, direktor Narodnog pozorišta Mostar, najavljuje premijeru predstave "Hotel Plaza" Neil Simona, čiju režiju potpisuje Admir Glamočak. Potom šta će ljubitelji pozorišta narednih dana moći vidjeti na daskama koje život znače te kako teku pripreme za Festival komedije.

Interes mladih

FAKTOR: Narodno pozorište Mostar proteklih dana ima pune ruke posla. Čime ćete obradovati publiku u narednom periodu?

MUJKANOVIĆ: Svakog mjeseca organizujemo niz sadržaja. Prije svega, tu su predstave s našeg repertoara. U utorak, 15. marta na repertoaru je „Derviš i smrt“ u režiji Erola Kadića. Premijerno je izvedena prije više od osam godina i još uvjek je tražena, što dovoljno govori o aktuelnosti tematike kojom se bavi. Naročito nas raduje sve veći interes mladih za predstave, što je ohrabrujuće i motivira glumce da se iznova dokazuju, što uspješno i čine.

FAKTOR: Spremate i premijeru?

MUJKANOVIĆ: Sa zadovoljstvom najavljujem premijeru predstave „Hotel Plaza“ Neil Simona, čiju režiju potpisuje Admir Glamočak. „Hotel Plaza“ bit će svojevrsno osvježenje za našu publiku jer se radi o vrlo intrigantnoj, dinamičnoj i zanimljivoj komediji koja će sigurno imati uspjeha kod publike. Drago nam je što osim što režira, Glamočak igra i jednu od uloga, a publika će moći uživati i u nastupu Jasne Žalice, Amele Kreso, Maje Zećo, Ajle Hamzić, Emira Spahića, Emira Sejfića i Saše Oručevića. Premijera je planirana za 25. mart na Velikoj sceni.

FAKTOR: Kako teku pripreme za 13. međunarodni festival komedije „Mostarska liska?

MUJKANOVIĆ: Pripreme su počele već po završetku proteklog festivala i do ovog momenta je završen veći dio posla. Do sada je izvršena selekcija kojom možemo biti više nego zadovoljni.

FAKTOR: Šta će “Mostarska liska“ ponuditi ove godine?

MUJKANOVIĆ: Ono što sada mogu reći jeste to da će, osim domaće predstave u izvedbi našeg pozorišta, publika imati priliku vidjeti ostvarenja iz BiH, Srbije i Hrvatske. Neka od izabranih pozorišta ranije se nisu predstavljala mostarskoj publici, tako da ćemo ove godine imati zaista širok spektar tema i svako naći nešto što vrijedi pogledati.

Osnovni dug

FAKTOR: S kakvim se problemima trenutno suočavate?

MUJKANOVIĆ: Problemi su manje-više zajednički većini bh. institucija kulture, a za nas je otežavajuća okolnost što se na kulturu gleda kao na potrošača i nepotreban finansijski teret, pa nismo na budžetu kao druga pozorišta u BiH. Dakle, finansiramo se iz granta koji je zadnja i neobavezujuća stavka u budžetu prilikom isplata, a prva kada se vrše uštede. Nadamo se da ove godine nećemo biti tretirani na neprimjeren način. Nadu u to nam ulijeva odgovorniji pristup kantonalnog ministra kulture Rašida Hadžovića, kao i predstavnika Grada Mostara.

FAKTOR: Šta je s gradskim i kantonalnim vlastima, da li ima pomaka u razumijevanju vaših potraživanja?

MUJKANOVIĆ: Imamo kvalitetnu saradnju i komunikaciju, kako s vlastima Grada Mostara, tako i s kantonalnim premijerom i resornim ministrom. Prvi plodovi te saradnje su već vidljivi, pa moram spomenuti da je Ministarstvo kulture HNK, nakon više godina, prvi put dodijelilo određena sredstva za programske troškove, što je za svaku pohvalu. Također, i Grad Mostar određenim sredstvima pomaže organizaciju „Mostarske liske“, ali sve je to na simboličkom nivou, ako se poredimo s drugim teatrima. Međutim, kada govorimo o osnovnom dugu koji Pozorište ima, i koji je nastao u periodu od 2009. do 2014, o tome se ne razgovara ili ne bar na način koji bi vodio ka pozitivnom rješenju. Problem moramo riješiti da bi NP Mostar bilo izjednačeno s drugim pozorišnim kućama. Imamo najmanji budžet od svih teatara u BiH, što ne ide u prilog Ministarstvu kulture, ali ni Gradu Mostaru.

Odigrali više od 80 predstava

FAKTOR: Uprkos teškoj finansijskoj situaciji, uspjeli ste u protekloj godini postići mnogo toga? Bilo je dosta prestižnih nagrada, dosta se i putovalo?

MUJKANOVIĆ: Bez obzira na uspjehe i pozitivne stvari koje se dešavaju u Narodnom pozorištu, nerado se hvalimo i trudimo se naročito ne isticati sve ono što smo postigli. To prepuštamo drugima. Naravno, ko prati kulturna dešavanja primijetit će značajan napredak u organizaciji i kvalitetu rada koji se, prije svega, ogleda u bogatom repertoaru. Samo u protekloj godini odigrano je više od osamdeset predstava, kako za najmlađu, tako i za našu redovnu, ozbiljnu i izbirljivu publiku. Bili smo u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Goraždu, Konjicu i Posušju, a gostovali smo i u Republici Češkoj.

(Faktor.ba)


Naredni događaji

29. 10. 2021.
20:00 - 21:00
Šta ćemo sad

Kalendar

Oktobar
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31