Koncert tradicionalne iranske muzike

Članovi muzičke grupe Irahestan zvanično su se okupili i počeli zajedno nastupati prije nekoliko godina i porijeklom su iz Širaza. Do sada su izveli značajan broj koncerata i osvojili značajna priznanja za svoj rad.

Iranski kulturni centar u Sarajevu s radošću obavještava da u okviru predstavljanja kulturne tradicije Irana prijateljskom narodu Bosne i Hercegovine, i obilježavanja nastupajuće iranske nove godine – Nevruza organizuje program pod naslovom Koncert tradicionalne iranske muzike.

Program će biti održan u tri grada; Mostaru, Sarajevu i Zenici u periodu od 21. do 23. marta 2016. godine u saradnji sa predstavnicima kulturnih institucija ove zemlje.

U navedenom periodu u Bosni i Hercegovini će boraviti muzička grupa Irahestan.

Članovi muzičke grupe Irahestan zvanično su se okupili i počeli zajedno nastupati prije nekoliko godina i porijeklom su iz Širaza. Do sada su izveli značajan broj koncerata i osvojili značajna priznanja za svoj rad.

Grupa broji šest članova:

Ali Delforuz – svira tradicionalni iranski instrument santur. Ovaj instrument, koji dostiže raspon od tri oktave, zapravo je drveno cimbalo sa 72 žice raspoređene na malim podesivim drvenim klinovima i to u 18 grupa od po četiri žice – devet bronzanih u donjem registru i devet čeličnih u srednjem registru. U zavisnosti od željenog kvaliteta zvuka, santur se može praviti od različitih vrsta drveta (orahovina, palisandrovina, betelova palma). Prednji i stražnji dio santura spojeni su zvučnim stubom, čiji položaj također igra važnu ulogu u kvalitetu zvuka ovog instrumenta. Udaraljke (mezrabs) su ovalnog oblika.

Mehdi Šehidan – svira tradicionalni iranski instrument tar. Ovaj instrument se ubraja u porodicu lauta. U svom današnjem obliku pojavio se sredinom XVIII vijeka. Sam instrument ima oblik duple zdjele. Izražen je od dudovog drveta sa tankom opnom od rastegljive jagnjeće kože kojom je prekriven njegov gornji dio. Dug vrat ima od 26 do 28 podesivih prečkica za žice, a postoje tri dvostruka reda žica. Ovaj instrument svira se malim bakarnim prstenom za udaranje u žice.

Muhamed Sadik Džadali – svira tradicionalni iranski instrument ud. Ovaj instrument se često naziva i barbat. Nakon tanbura, najstariji je žičani instrument u Iranu. Ima duboko kruškoliko tijelo i vrat bez pragova, te malo slabije savinutu glavu od evropske lutnje. Ova kruškolika zdjela omogućava mu rezonenciju i specifičnu kvalitetu tona. Tijelo je obično izrađeno od oraha ili javora. Ovaj instrument tradicionalno se svira orlovim perom. Ud je preteča evropske laute, a proizvodi niske duboke tonove.

Ataollah Kijaninežad – svira tradicionalni iranski instrument tonbak. Tonbak je vrsta doboša u obliku vaze, izrađenog od čvrstog dudovog drveta. Njegov širi kraj prekriven je komadom jagnjeće ili kozje kože. Tehnika sviranja ovog instrumenta podrazumijeva korištenje obje ruke, a sastoji se u kotrljanju i udaranju prstima na razne načine. Velika raznolikost tonova i sama građa instrumenta, omogućavaju sviraču da mijenja i ukrašava melodijske fraze kao i da kreira nove ritmičke forme. Riječi ton i bak su zapravo onomatopejadva osnovna udarca – nizak ili slab (ton) u centar, i visok ili jak (bak) na ivicu membrane.

Muhamed Ardaširi – svira tradicionalni iranski instrument daf. Riječ je o vrsti takoreći uokvirenog doboša koji je prikazan a mnogim perzijskim minijaturama. Iako na prvi pogled djeluje kao veoma jednostavan instrument, daf ima mogućnost stvaranja komplikovanih ritičkih formi i zvukova. Sa njegove unutrašnje strane nalazi se mnoštvo malih metalnih kolutova koji osnovnom zvuku prirodaju efekat zveckanja. Ram je sa jedne strane prekriven kozjom kožom.

Modžtaba Hasanpur – solista grupe.

Koncerti tradicionalne iranske muzike bit će upriličeni u sljedećim gradovima BiH:

21.03.2016. – Mostar, u saradnji sa Narodnim pozorištem u Mostaru. Program počinje u 20:00 sati.

22.03.2016. – Sarajevo, sala Doma mladih – Skenderija. Program počinje u 18:30 sati.

23.03.2016. – Zenica, u saradnji sa Muzejom grada Zenice i u okviru Međunarodnog festivala Zeničko proljeće 2016. Program počinje u 18:30 sati.


Naredni događaji

29. 10. 2021.
20:00 - 21:00
Šta ćemo sad

Kalendar

Oktobar
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31