Narodno pozorište Republike Srpske izvelo komediju "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja"

U sklopu festivala komedije “Mostarska liska” sinoć je Narodno pozorište Republike Srpske izvelo komediju "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", autora Ive Brešana, u režiji Nikole Pejakovića.

Odlukom stručnog žirija Male liske za najbolje glumce večeri dodjeljene su Slađani Zrnić i Željku Erkiću.

“Ivo Brešan, poznati jugoslovenski pisac je u vrijeme SFRJ bio osporavan i zabranjen zbog humora Dalmatinske zagore. Kroz taj humor je oslikavao političku situaciju u Jugoslaviji, a svi znamo da se tad to nije smjelo govoriti. Danas smo svjedoci vremena u kojem Brešanov tekst itekako ima odjeka i u ovoj predstavi će se itekako prepoznati te paralele sadašnje politike i onoga što je bilo prije već više od 50 godina”, rekao je Željko Erkić.

“Ova predstava će svakako zamisliti publiku zato što je kraj malo drugačiji od onog što publika očekuje. Na početku je poletna i vesela atmosfera, a kraj malo drugačiji. Mislim da će publika nakon ove predstave izaći sa vrlo jasnom porukom. Tragično je da tekst napisan prije toliko godina i dalje dobro korespodnira s ovim vremenom. I dalje su iste strukture ljudi, odnosi i mentalni sklopovi ličnosti koji se spominju u ovom komadu i dalje su u istim strukturama koje naš život čine ovakvim kakav jeste“, istakao je glumac i umjetnički direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske, Vladimir Đorđević.

Aleksandar Stojković, također glumac u predstavi ističe da je reditelj Nikola Pejaković povukao paralelu između Brešanovog vremena i naše svakodnevnice.

„Isti su problemi kojima se bavimo. Jako je hrabar dramaturški zahvat u samoj priči, ali ništa što bi moglo umanjiti vrijednost ovog komada“, istakao je Stojković.

U foajeu pozošita je prije predstave otvorena izložba plakata i dokumentarne građe Narodnog pozorišta Mostar od 1970.-1990.godine. Posjetioci će je moći pogledati do samog kraja „Mostarske liske“.

Takmičarski program se nastavlja u subotu 25. septembra, kada je na programu predstava Hrvatskog narodnog kazališta „Ja od jutra nisam stao“.


Naredni događaji

29. 10. 2021.
20:00 - 21:00
Šta ćemo sad

Kalendar

Oktobar
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31