Premijerom predstave „Heroj nacije“ Narodnog pozorišta Mostar započeo je ovogodišnji 18. međunarodni festival komedije “Mostarska liska 2021”

Tokom festivala bit će izvedeno sedam predstava komediografskog žanra iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

“Na ovogodišnji festival prijavilo se oko 40 predstava iz zemalja regiona, a selekcijom je odabrano njih sedam. Osim pet pozorišta iz BiH, nastupit će i ansambl pozorišta Planet Art iz Zagreba sa komedijom “Ritina škola”, te Kruševačko pozorište sa predstavom “Čekajući Godoa”. Uprkos problemima sa pandemijom, mislim da ćemo ove godine imati sadržajno jak i kvalitetan festival”, rekao je direktor NP Mostar Almir Mujkanović na ceremoniji otvaranja.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić, koji je festival proglasio otvorenim, istakao je kako je veoma važno da se tradicija nastavlja, obećavši nastavak podrške gradske vlasti kulturnim sadržajima.

“Ovako veliki interes građana kojem svjedočimo večeras, pokazatelj je da je Mostar bio i ostao grad kulture”, istakao je Marić, te dodao: “Ovo je jedan od najvažnijih pozorišnih festivala u BiH, on povezuje i gradi mostove među ljudima”.

Takmičarski program je otvoren premijerom predstave “Heroj nacije” Narodnog pozorišta Mostar, koja je rađena po tekstu Ivana M. Lalića, a čiju režiju potpisuje Goran Damjanac.

Premijeri je prisustvovao i autor teksta, beogradski dramski pisac Ivan M. Lalić.

"Ovaj komad, koji je nastao nakon 2000-tih, doživio je nevjerojatnu sudbinu. On danas djeluje aktuelnije nego u vrijeme kada je napisan. Bavi se medijima i ulogom medija u savremenom oblikovanju individualne svijesti na Balkanu. Sretan sam jer se on igra podjednako dobro i u Srbiji, ali i u Sloveniji, evo sada i u BiH. Tekst govori o nekim zajedničkim sudbinama i problemima malog balkanskog čovjeka", ističe Ivan M. Lalić.

“U  pitanju je crna komedija pisca Ivana M. Lalića i ona je na tragu onog najboljeg što imamo od balkanskog humora”, kazao je Goran Damjanac, režiser predstave “Heroj nacije”. 

Dramaturg predstave Kemal Bašić ističe kako mu je drago što su uspjeli napraviti predstavu koja je, kako je naveo, prije svega dala prostor glumcima da pokažu kako dobro vladaju svojim zanatom.

Saša Oručević jedan od glumaca u ovoj predstavi smatra da će "Heroji nacije" imati dug pozorišni život, dok glumica Amela Kreso izražava nadu da će lijepu energiju koju su imali tokom pripreme, uspjeti prenijeti na publiku. Uz njih dvoje u predstavi igraju Fatima Kazazić Obad i Vedran Vilogorac.

Stručni žiri kojeg ove godine čine dramaturg Almir Imširević, reditelj Marko Misirača, te glumac i reditelj Velimir Pšeničnik Njirić, dodjelit će nakon svake odigrane predstave dvije “Male liske”, nagrade za najboljeg glumca ili glumicu večeri. Amela Kreso i Saša Oručević su ovogodišnji prvi dobitnici.

Na kraju Festivala bit će dodijeljene "Velike liske" za najbolju predstavu u cjelini, najbolju režiju i najboljeg glumca/glumicu, kao i posebne nagrade. Također, bit će odabrane i najbolje predstave po ocjeni publike, u čijem su žiriju Nada Dalipagić, Faris Smajkić i Sarah Sarić. U žiriju medija su Meliha Smajkić (Dnevni avaz), Cvita Kusić (FENA) i Rosanda Zovko (FTV). 

Nakon svečane ceremonije dodjele nagrada 30. septembra, festival će biti zatvoren koncertom grupe "Divanhana".

U  toku trajanja festivala bit će upriličeno i niz koncerata, izložbi i radionica.

“Mostarska liska 2021” se nastavlja u petak 24. septembra,  kada je na programu "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", autora Ive Brešana, u režiji Nikole Pejakovića, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke.


Naredni događaji

29. 10. 2021.
20:00 - 21:00
Šta ćemo sad

Kalendar

Oktobar
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31