Premijera „Novo normalno show“ u petak u NPM-u

Danas je u Narodnom pozorištu u Mostaru održana konferencija za medije povodom premijere predstave „Novo normalno show“ autora i režisera Ivana Leme, a po motivima djela Íñiga Ramíreza de Hara „Tvoje tajno oružje u borbi protiv neurotivog celulita“. Premijerna izvedba bit će odigrana u petak, 19. februara tekuće godine na Velikoj sceni NPM-a sa početkom u 20 sati.

„Iako svim pozorišnim kućama slijedi borba za svakog gledaoca i za svaku popunjenu stolicu, radom na predstavi „Novo normalno show“ i tretirajući temu kao što je čitav spektar društvenih i socijalnih pojava vezanih za pandemiju korona virusa i svega onoga što ona sa sobom nosi, od raznih teorija zavjere o porijeklu virusa a dalje i o tome da li je ili nije čitava pandemija u nečijoj službi, mi smo svjesno pristali na jedan rizičan pristup, na jedno sklisko polje osjetljivih društvenih tema ali nadamo se da će publika to znati prepoznati i da ćemo ipak iz svega ovoga kao kuća profitirati. Smatram zapravo da pozorište i jeste mjesto gdje ćemo određene ideje staviti na kušnju i na sud javnosti pa ćemo vidjeti da li će preživjeti ili ne, a u rukama publike je, populistički rečeno, najtačniji kantar koji će pokazati da li smo, kao sredina, spremni i otvoreni za određene ideje“, istakao je direktor NPM-a Almir Mujkanović.

Umjetnički direktor Narodnog pozorišta u Mostaru Emir Spahić izrazio je zadovoljstvo zbog nastavka rada Narodnog pozorišta u punom kapacitetu.

„Sretan sam da smo nastavili raditi u punom kapacitetu, malo čudno izgleda povratak na scenu, kao neko ponovno uhodavanje nakon skoro godinu dana izbivanja zbog čudnih okolnosti. Dakako, tekst „Tvoje tajno oružje u borbi protiv neukrotivog celulita“ je bio prijedlog još prošle godine da se radi, bio je na stolu i razmatran je, međutim kako je došla pandemija onda se pojavila i sama ideja od strane režisera da se taj isti tekst aktuelizira u potpunosti i stavi u kontekst novonastale situacije iz čega je nastao „Novo normalno show“„ , rekao je Spahić.

Autor i režiser predstave Ivan Lemo zahvalio se direktoru i umjetničkom direktoru NPM-a na pozivu za uzbudljiv zadatak.

„Sam inicijalni tekst „Tvoje tajno oružje u borbi protiv neukrotivog celulita“ mi je bio uzbudljiv i inspirisao me na ovu adaptaciju, dramatizaciju jer potiče na propitivanje aktueliteta i stvari koje su se, kad ga je čovjek pisao, bile jako aktuelne. Tekst je poticao na neku vrstu revolucije, radi se o pirandelovskom postupku prekida predstave, regrutiraju se lica iz publike u nekakvu priču. To su neki momenti koje smo zadržali, ali mi se činilo kako je za glavnog neprijatelja taj originalni tekst imao konzumerizam, shopping centre, pa s obzirom na ulog historije i medicinski ulog koji se desio u međuvremenu činilo bi se da bismo bili, i da bi se sam pisac vjerovatno složio, kobno demode“, naglasio je Lemo, te je dodao „nikad nisam takav zadatak imao, nešto što nam je svojevrsna noćna mora, svima to neko prijelazno razdoblje u kojem se pokušavamo snaći, pristati na neke redefinicije, postaviti sebe, propitati nova pravila koja nam se nude, konačno mi u pozorištima smo ostali bez posla, tako da nam je to bilo jedno egzistencijalno, metafizičko urušavanje, a meni je skoro pa terapeutski bilo sve to što me muči i o čemu razmišljam ukucati u ta lica, u te odnose i zapravo tu alegoriju o ovom vremenu. Osim što je alegorija, naša predstava i neke njezine oštrice su i satira. Napravili smo show, on ima i svoj jedan broadway-ski touch, tu me prvenstveno inspirisao naš Emir Sejfić koji je vrsni pjevač i mogućnost da produkcijski dovedemo i pretalentovane djevojke, plesačice iz P.S „Mo-Stars“, tako da je to jedan konglomerat žanrova, nadam se da je autentičan, specifičan. Ja nešto slično nisam radio, tako da mi je to bio jedan profesionalni izazov, nešto novo nakon dugo vremena i nakon ove pauze kad nismo radili, kad su nam sve lađe potonule, bilo mi je super restartovati se u nečemu novom. To nosi svojevrsne rizike, neke druge strahove ali nosi i jedno posebno uzbuđenje i inspiraciju koja je neusporediva sa bilo kakvim kretanjem na autopilotu u kakvom nas je pandemija zatekla“, istakao je autor i režiser predstave Ivan Lemo.

Dramaturgiju predstave potpisuje mlada dramaturginja Emina Kovačević, kojoj je rad na ovoj predstavi prva saradnja sa Narodnim pozorištem u Mostaru.

„Ono što je meni bilo zanimljivo u ovoj predstavi i Leminoj adaptaciji teksta je taj logorijski momenat. Prisutna je bujica teksta, ogromna količina tih pojmova koji su se gotovo preko noći uselili u našu svakodnevnicu, našu stvarnost. U početku sam kao mali dramaturg, štreber, bila sto posto zaluđena da je potrebno malo skratiti tekst, jer je to bilo nešto što sam naučila u školi, ali sam onda u jednom momentu i ja shvatila šta je to zapravo namjera Ivana Leme, a to je da svu onu anksioznost koja je prisutna u nama i koju zdravstveni radnici uočavaju u našem društvu te su počeli govoriti o tome a koja je posljedica lockdown-a, on je to pretočio u pljusak riječi kojima bombardujemo publiku sa scene. Iz te publike izvlačimo dvoje običnih ljudi koji se sa tim suočavaju, koji zbog toga lude i pokušavaju ponovo pronaći sami sebe u svom tom ludilu. S druge strane, bilo mi je fascinantno posmatrati kolege glumce koji u tom žanrovskom konglomeratu pokušavaju napraviti uloge, što mislim da će i publici biti zanimljivo za posmatrati kako se oni nose sa tim prelazima iz žanr u žanr. Mislim da je Lemo napravio jako zanimljivu predstavu i da nam je bila potrebna u ovom trenutku“, kazala je Kovačević.

U predstavi igraju: Emir Sejfić, Ajla Hamzić, Emir Spahić, Vedran Vilogorac, te članice P.S „Mo-Stars“: Džana Kalajdžić, Alda Tucaković, Sara Kulak, Naida Džiho i Medina Raljević.

„Jedna od tema kojom se ova predstava bavi jeste život običnog čovjeka i njegova žudnja za instant uspjehom koji je fenomen društva u kojem živimo nažalost. Svi smo svjesni činjenice da na raznim društvenim mrežama i putem medija nas bombarduju sa savršenim ljudima, koji imaju savršen život i savršen izgled, ili u krajnju ruku skandalozan život i da je to jedina vrsta uspjeha, tih nekih 5 minuta slave. U slučaju da obični čovjek ne može to da ostvari u njemu se rađa određena vrsta frustracije i tu frustraciju najbolje oslikavamo kroz moj lik. Ono što mi svakako težimo u životu jeste uspjeh u poslu koji radimo, to nije nešto negativno, ali moramo postaviti jasnu granicu između bolesne i zdrave ambicije“, istakla je Hamzić.

„Mislim da je predstava došla u pravom momentu na daske naše matične kuće obzirom ne samo na ovu problematiku kod globalne nevolje zvane korona virus, nego i vremena u kojem živimo i iritantno vladajućih trendova za koje svi znamo. Kolege i ja smo imali zahtjevne i slojevite glumačke transformacije koje smo morali napraviti. Jako sam zadovoljan radom svih nas aktera i veoma sam nestrpljiv i znatiželjan kako se reagovati naš krajnji sud, publika“, kazao je Vilogorac.

Scenografiju predstave potpisuje Vesna Režić, kostimografiju Mirjana Zagorec, muziku Zvonimir Dusper, a koreografiju Nataša Jekić i Danijela Mekić.

Predstava se ne preporučuje gledaocima mlađim od 16 godina.  Prva repriza predstave je već narednog dana 20.2.2021. godine.

Predstava će biti odigrana uz poštivanje svih mjera i naredbi Krizog štaba FBiH koje su na snazi. Broj mjesta ograničen!

ULAZNICE po cijeni od 10 KM su u prodaji na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 - 14 sati. Rezervacije na broj: 036/550-128, e- mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili porukom u inbox na Facebook/Instagram stranici Narodnog pozorišta Mostar.


Generalni medijski sponzor

Naredni događaji

Nema događanja

Kalendar

August
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4