Decembar u Narodnom pozorištu Mostar u znaku brojnih gostovanja

 

Narodno pozorište u Mostaru mjesec decembar započinje gostovanjem u Bijelom Polju - Crna Gora gdje večeras otvaramo pozorišnu manifestaciju „Jesenji pozorišnji salon“ izvedbom predstave “Ajmo na fuka” autora i režisera Dragana Komadine, nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta u Mostaru i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Predstava će biti odigrana u Centru za kulturu „Vojislav Bulatović – Strunjo” Bijelo Polje sa početkom u 20 sati. „Jesenji pozorišni salon“, treći po redu, održava se od 1. do 5. decembra, a publici će se predstaviti 5 predstava različitih žanrova, a jedna od njih će biti izvedena i za najmlađe ljubitelje pozorišne umjetnosti.

Predstava „Ajmo na fuka“ govori o odnosu dvojice vojnika, pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane i Armije Republike Bosne i Hercegovine. Njihove sudbine prikazane su kroz tri različite situacije: kao mrtvaci koji na nebu čekaju „poziv od Onoga gore“ kao ratnici na sukobljenim stranama u rovovima, ali i kao dvojica poznanika u poslijeratnom Mostaru. U predstavi igraju Saša Oručević i Robert Pehar.

Već u ponedjeljak, 04.12., Ad Hok Teatar u Brčkom u sklopu projekta “Revija teatarskih malih formata” ugostit će, također, predstavu „Ajmo na fuka“ autora i režisera Dragana Komadine koja će biti odigrana u Domu kulture Brčko sa početkom u 20 sati.

“Ajmo na fuka” od premijere 2015. godine puni pozorišne dvorane, a gostovala je u Pragu, Beču i Brnu, pored gostovanja u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji te je nagrađivana na raznim festivalima.

Predstava „Perzeide“ autorice Emine Kovačević, u režiji Karmen Obrdalj, pored nedavne izvedbe na otvaranju kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ u Sarajevu, bit će odigrana i u utorak, 05.12., u okviru iste kampanje, na maloj sceni „Studio 64“ Narodnog pozorišta u Mostaru sa početkom u 20 sati. Kampanju „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ u BiH provodi UN Women BiH uz finansijsku podršku Švedske.

Predstava se bavi kompleksnim problemom bračnog nasilja i nasilja nad ženama, kroz nježnu priču o ženskom prijateljstvu. Glumačku postavu čine: Gordana Boban, Fatima Kazazić Obad i Saša Oručević.

Ulaz na predstavu je besplatan, uz obavezno prethodno preuzimanje ulaznica na blagajni NPM-a koja je otvorena svakim radnim danom od 10:30 do 14 sati.

Nakon toga, predstava „Perzeide“ autorice Emine Kovačević, u režiji Karmen Obrdalj učestvuje na kulturnoj manifestaciji „Pozorišne večeri u Živinicama“ koju organizuje Bosanski kulturni centar Živinice. Predstava će biti odigrana u četvrtak, 07.12., sa početkom u 19 sati.

Posljednje gostovanje u mjesecu decembru zakazano je za ponedjeljak, 18.12., a riječ je o Međunarodnom festivalu Kamernog teatra 55 “Dani Jurislava Korenića” u Sarajevu,  u okviru kojeg će biti izvedena, također, predstava “Perzeide” autorice Emine Kovačević, u režiji Karmen Obrdalj, sa početkom u 20 sati.


Naredni događaji

Nema događanja

Kalendar

Februar
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3