Kraj vrlo uspješne sezone u Narodnom pozorištu Mostar

Izvedbom gostujuće predstave „Sve je to iz kuće“ autorice Emine Omerović, u režiji Ajle Bešić, nastale u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica proteklog vikenda spuštena je zavjesa na pozorišnu sezonu 2022./2023. u Narodnom pozorištu Mostar.

Pored dobro poznatih pozorišnih komada „Ne igraj na Engleze“, „Identitluk“, „Heroj nacije“, „Ajmo na fuka“, „Bilo jednom ...“, „Šta ćemo sad“ i drugih, ove sezone publika je bila u prilici da uživa i u tri premijere: „Zbogom, Kalifornijo!“ Emine Kovačević, u režiji Lajle Kaikčije, zatim „Perzeide“ Emine Kovačević, u režiji Karmen Obrdalj te „Psihopate“ Eve Kamčevske, u režiji Zorana Rakočevića. Sve tri predstave izazvale su veliki interes i pozitivne reakcije publike, te su izvođene i nagrađivane na najznačajnijim festivalima širom BiH.

Na 20. Međunarodnom festivalu komedije „Mostarska liska“ predstava „Psihopate“ Eve Kamčevske, u režiji Zorana Rakočevića osvojila je tri nagrade. Predstava „Zbogom, Kalifornijo!“ Emine Kovačević, u režiji Lajle Kaikčije na 22. festivalu bosanskohercegovačke drame Zenica 2023. osvojila je četiri nagrade, dok je na X Festivalu glumca BiH osvojila jednu nagradu. Na 42. Pozorišnim/kazališnim igrama BiH u Jajcu predstavi „Perzeide“ Emine Kovačević, u režiji Karmen Obrdalj dodijeljene su tri nagrade.

Narodno pozorište u Mostaru uspješno je organizovalo i realizovalo 20. jubilarni Međunarodni festival komedije „Mostarska liska“ na kojem je mostarska publika imala priliku uživati u 8 sjajnih predstava komediografskog žanra iz BiH, Srbije i Hrvatske. U sklopu festivala promovisali smo i monografiju "Dvije dekade više od festivala – Mostarska liska" autora Srđana Vukadinovića.

Osim navedenog, i ove godine smo suorganizatori međunarodne kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2023“, bili smo dio manifestacije Noć teatra BiH 2022 te smo ugostili brojne predstave i druge kulturne sadržaje na sceni NPM-a.

Također, u ovoj pozorišnoj sezoni značajno smo unaprijedili tehničke i produkcijske kapacitete pozorišta nabavkom nove svjetlosne opreme, obnovom sjedišta te potpunom rekonstrukcijom male scene „Studio 64“ zahvaljujući projektu „Mostar-Prostori koji pokreću“ a kojeg implementira češka organizacija People In Need uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog kraljevstva.

Nadamo se da smo građane Mostara učinili ponosnim te opravdali ukazano povjerenje. Nove susrete na sceni Narodnog pozorištau Mostaru zakazujemo za septembar i početak nove pozorišne sezone.

 

 

 

 

 

 

 

 


Naredni događaji

Nema događanja

Kalendar

Juni
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30