Tri nagrade u Jajcu za Narodno pozorište Mostar

Na 42. Pozorišnim/kazališnim igrama BiH koje su u Domu kulture Jajce svečano zatvorene proteklog vikenda, Narodno pozorište u Mostaru je osvojilo tri nagrade, što je ukupno jedanaest nagrada za ovu pozorišnu kuću u posljednja dva mjeseca.

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala radio je u sastavu: Mladen Bićanić, Mirza Skenderagić i Marko Misirača i nakon odgledanih sedam predstava u glavnom, takmičarskom, programu festivala dodijelio je tri nagrade Narodnom pozorištu Mostar.

Nagrada za najbolji dramski tekst savremenog autora dodijeljena je dramaturginji Narodnog pozorišta u Mostaru Emini Kovačević za tekst „Perzeide“ u režiji Karmen Obrdalj i izvedbi Narodnog pozorišta Mostar.

 

„Još uvijek nisam upotpunosti osvijestila da sam zaista dobila dvije nagrade za dva dramska teksta u jednoj sezoni, na dva ovako značajna pozorišna festivala u Bosni i Hercegovini. Samim tim, utisci mi se nisu sasvim slegli, ali mogu reći da osjećam duboku zahvalnost prije svega prema Lajli Kaikčiji i Karmen Obrdalj, što su odlučile uprizoriti upravo moje tekstove, glumcima i glumicama koji su moje likove proživjeli na sceni, i ostalim pozorišnim radnicama i radnicima koji su u različitim aspektima doprinjeli ostvarenju ove dvije predstave. Drago mi je što je moja matična kuća prepoznala potencijal tih tekstova i dala zeleno svjetlo za njihovu produkciju. Kao dramska spisateljica, kroz svoje tekstove nastojim stvarnost društva čiji sam dio prenijeti na scenu, fiktivnim kreacijama pružajući glas publici koja često u pozorište dolazi u potrazi za smislom. I 'Perzeide' i 'Zbogom, Kalifornijo!' su uvijek dobro posjećene predstave, mostarska publika ih voli i traži. Festivalska priznanja poput ovih su još jedan siguran pokazatelj da smo moje matično pozorište i ja na dobrom putu“, istakla je Kovačević.

Nagrada za najbolju mladu glumicu pripala je glumici Narodnog pozorišta u Mostaru Fatimi Kazazić Obad za ulogu Lucije u predstavi „Perzeide“ Emine Kovačević u režiji Karmen Obrdalj.

 

„Obzirom na to da sam dobila nagradu na festivalu u kraljevskom gradu, osjećam se kao princeza. Divan način da se zaoukruži jedna pozorišna sezona. Lijepo je znati da, kao mlada glumica, sve ono što ulažem u sebe i svoje uloge, da je na dobrom putu, zapaženom putu. Sretna sam beskrajno. Ova nagrada mi daje još veći vjetar u leđa da nastavim istraživati, graditi i živjeti pozorište, zajedno sa svojim partnerima na sceni i partnerima iz publike“, naglasila je Kazazić Obad.

Treća nagrada otišla je u ruke glumice Gordane Boban i to nagrada za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu Selme u predstavi „Perzeide“ Emine Kovačević u režiji Karmen Obrdalj i izvedbi Narodnog pozorišta Mostar.


Naredni događaji

Nema događanja

Kalendar

Februar
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3