U Narodnom pozorištu Mostar upriličena promocija monografije, a zatim odigrana šesta predstava u okviru „Mostarske liske“

Na maloj sceni „Studio 64“ Narodnog pozorišta u Mostaru sinoć je upriličena promocija monografije „Dvije dekade više od festivala – Mostarska liska“ autora Srdjana Vukadinovića.

„Izdvojio bih tri bitne značajke ovog festivala koje ga razlikuju od nekih drugih festivala. Prva je sam taj makrokonceptualni okvir koji se zasniva na komediji. Druga njegova značajna karakteristika je sistem nagrađivanja. Svaku večer se dodijeljuje nagrada za najboljeg glumca i glumicu večeri – Mala liska, a onda se na kraju dodijeljuje Velika liska za opšti dojam u pojedinim kategorijama. Treća konceptualna značajaka koja je veoma bitna je  internacionalizacija ovog festivala. On se razvijao od samog početka tj. od prvog održanog festivala“, istakao je Vukadinović.

O knjizi je osim autora govorila i recezentica Maja Lasić, a moderatorica promocije bila je Selma Aškraba.

Nakon promocije monografije, šeste večeri Međunarodnog festivala komedije „Mostarska liska“ izvedena je predstava „Covid ljubav“ po motivima teksta „Neobična pošiljka“  Luke Đakomocija, u režiji Željka Kasapa, nastala u produkciji Pozorišta „Prijedor“. Stručni žiri je Malu lisku, nagradu za najbolju glumicu večeri dodijelio Jeleni Seksen, dok je Mala liska nagrada za najboljeg glumca večeri pripala Deanu Batozu.

„Ja sam prvi put u Mostaru, grad je prelijep. Publika nas je izvanredno dočekala. Organizacija festivala je na jednom zavidnom nivou. Što se tiče nagrade, stvarno je nisam očekivala i veoma sam uzbuđena“, naglasila je Seksen.

„Ovo je već treći put da igram na festivalu 'Mostarska liska' i slobodno mogu reći da je mostarska publika na prvom mjestu školovana publika koja zna šta je dobra predstava. Vidim po komentarima publike, sad poslije predstave, da su oni shvatili da je ova predstava nastala iz nekog revolta nas ljudi u umjetnosti kad  nismo mogli raditi svoj posao, kada su bile sve one mjere na snazi. Predstava je nastala u pravo vrijeme, početkom decembra 2021. godine i mi nju igramo do dan danas. Dosta smo gostovali sa njom i gdje god da dođe primljena je, ima svoju publiku. Što se tiče nagrade, lijep je osjećaj dobiti Malu lisku. Možda zvuči kao floskula ali ja tu nagradu dijelim sa kolegama. Zaista smatram koliko sam ja zaslužio da su toliko i oni zaslužili“, zaključio je Batoz.

U petak (26.05.) na rasporedu je izvedba predstave „Terapija“ autorski projekat po motivima teksta „Više od terapije“ Kristofera Duranga, u režiji Olje Đorđević, nastala u produkciji Regionalnog pozorišta Novi Pazar. Nakon izvedbe navedene predstave koja je istovremeno posljednja takmičarska izvedba, bit će upriličena ceremonija dodjele nagrada najboljima.

ULAZNICE

Cijena ulaznice iznosi 10 KM. Ulaznice su u prodaji na blagajni NPM-a svakim danom od 10:30 do 14 sati te od 18 do 20 sati. Rezervacije: na broj 036/550-128, mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., porukom u inbox na Facebook ili Instagram stranici Narodnog pozorišta Mostar.


Naredni događaji

Nema događanja

Kalendar

Juni
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30