Predstavom „Psihopate“ u petak počinje 20. festival komedije „Mostarska liska“

Festival komedije „Mostarska liska“ svečano će biti otvoren u petak 19. maja ove godine, najavljeno je danas na press konferenciji održanoj u Narodnom pozorištu Mostar. Takmičarski dio programa otvorit će ansambl Mostarskog narodnog pozorišta predstavom „Psihopate“ makedonske autorice Eve Kamčevski, u režiji crnogorskog reditelja Zorna Rakočevića.

- Radi se o zanimljivom dramskom komadu koji smo radili u posebnom estetizovanom maniru, pri tome mislim i na žanru, stilu u njegovom vizuelnom identitetu. Tek to nosi snažnu ideju o gubljenju ljudske solidarnosti, o gubljenju empatije, o otuđenju ljudi jednih od drugih za što optužujem globalni sistem neoliberalni, potrošački ritam koji nam je nametnula trka za novcem, uspjehom i moći - kazao je Rakočević.

Predstava počinje od dječijeg rođendana, koji su u aktuelnom trenutku podređeni enormnom trošenju novca, prilagođavanju ukusu brojnih gostiju i potrebama društvenih mreža.

- Danas ne možete da imate skoro normalan rođendan svome djetetu, ako ne uložite određenu svotu novca, ako to ne uradite vi kao pripadnici vaše klase ne postojite - otkrivajući motive predstave istakao je Rakočević.

Dramaturgiju predstave potpisuje Emina Kovačević, scenografiju i kostimografiju Armin Ćosić, a muziku Atilla Aksoj.

Na festivalu, koji će trajati do 25. maja, bit će odigrano još šest predstava: „Tri dana ili uspon i pad gospodina B." Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, „Djelidba“ Kamernog teatra 55 Sarajevo, „Zid“ Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, „Tko je ovdje lud'' Kazališta Planet Art iz Zagreba, „Covid ljubav“ Pozorišta „Prijedor“, „Terapija“, Regionalnog pozorišta Novi Pazar.

Pri izboru predstava u takmičarskom dijelu programa selektor festivala Kemal Bašić opredijelio se da povjerenje ukaže ansamblima pozorišta i njihovim repertoraima.

- Od 40 ponuđenih predstava bilo je teško odabrati njih sedam. Mislim da smo slijedili ideju Ahmeda Obradovića kada je osnivao festival šta je to liska i festival komedije. Mislim da su ove predstave najbliže toj ideji - kazao je Bašić.

Publika će festival, zahvaljujući češkoj organizaciji People in Need koja je posredstvom Vlade Ujedinjenog kraljevstva, kroz projekat „Mostar prostori koje pokreću“ investirali značajna sredstva i u pozorišnu opremu i inventar ove godine pratiti u ugodnijem ambijentu i adaptiranoj Velikoj sali.


Naredni događaji

Nema događanja

Kalendar

April
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5