Uskoro nova premijera u Narodnom pozorištu Mostar

U Narodnom pozorištu Mostar intenzivno se radi na pripremi nove predstave. Riječ je o praizvedbi teksta „Perzeide“ mlade autorice Emine Kovačević.

„Tekst 'Perzeide' razvila sam istraživajući teme koje i rediteljicu i mene tište i potiču na angažiraniji umjetnički rad. Narodno pozorište u Mostaru ukazalo nam je potpuno povjerenje i umjetničku slobodu, što nas je ohrabrilo da istražimo kompleksna pitanja bračnog nasilja i nasilja nad ženama, i izrazimo stav i emociju kroz savremena teatarska sredstva. Zadovoljstvo mi je sarađivati sa Karmen. Ova predstava je značajna i po tome što je ovo ujedno i prvi pozorišni angažman Karmen Obrdalj, i vjerujem da označava početak karijere jedne od budućih predstavnica savremenog bh. pozorišta“, istakla je autorica teksta Emina Kovačević.

Režiju potpisuje također mlada, ali vrlo ambiciozna i uspješna režiserka Karmen Obrdalj, koja je za svoje dosadašnje angažmane osvojila brojne nagrade.

„Do sada sam kao glavnu formu svog umjetničkog izražaja birala film. Međutim, poželjela sam istražiti pozorište i mogućnosti koje ono nudi u savremenom kontekstu. Sretna sam što je moj prvi pozorišni angažman ujedno i premijerno izvođenje domaćeg, savremenog dramskog teksta moje prijateljice, Emine Kovačević. Smatram da je tema naše predstave izuzetno važna, i da je neophodno progovoriti o problemima koje tematizira. Tekst 'Perzeide' je tekst savremene forme, sa Emininim već prepoznatljivim spisateljskim karakteristikama. Istovremeno jeziv, ali i topao, ni u jednom trenutku ne pojednostavljuje kompleksnost situacije u kojoj se naše junakinje nalaze. Kao takav, siguran je temelj na kojem se osjećam slobodno da istražujem medij pozorišta, uz saradnju sa iskusnim ansamblom predstave i ostatkom autorskog tima“, naglasila je režiserka Karmen Obrdalj.

U predstavi uloge tumače Gordana Boban (k.g.)/Amela Kreso, Fatima Kazazić Obad i Saša Oručević. Scenografiju i kostimografiju predstave potpisuje Armin Ćosić, a muziku Josip Paradžik.

Premijera predstave očekuje se 03. marta, a prva repriza već narednog dana 04. marta sa početkom u 20 sati.


Naredni događaji

Nema događanja

Kalendar

April
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5