Premijerom predstave Eling otvoren 19. Međunarodni festival komedije “Mostarska liska”

Premijernom izvedbom predstave “Eling” autora Simona Benta, po motivima kratkih priča Ingvara Ambjornssena, u režiji Alme Lapajne i produkciji Narodnog pozorišta u Mostaru, otvoren je 19. Međunarodni festival komedije “Mostarska liska”.

Scensko uprizorenje ovog dramaturški tačnog komada sa jasno definisanom četveročinom strukturom, u viziji Alme Lapajne nadrasta okvire klasičnog poimanja žanra komedije, pristupajući komičnim karakterima i situacijama kroz kompleksnu igru emocijama i tišinom. Sam tempo predstave je usporen, ostavljajući prostora karakterima da postepeno razviju svoju putanju transformacije i istinskog prelaska iz stanja paralizirajuće izolacije u ekstazu bliskosti i nepatvorene ljubavi i empatije. 

U predstavi su uloge ostvarili Saša Oručević, Emir Sejfić, Ajla Hamzić, Emir Spahić i Jasmin Krpo. Dramaturgiju potpisuje Emina Kovačević, scenografiju Tomaž Marolt, kostimografiju Alma Lapajne, a dizajn muzike Blaž Šivic.

Mostarska publika ovu predstavu primila je srdačnim aplauzom, a stručni žiri, u sastavu Emir Hadžihafizbegović – predsjednik, Zoran Rakočević i Velimir Pšeničnik Njirić, male liske za najboljeg glumca i najbolju glumicu večeri dodijelio je Saši Oručeviću, za naslovnu ulogu Elinga, i Ajli Hamzić, za uspješnu interpretaciju kolaža ženskih likova.

Naredni dan festivala, publika 19. “Mostarske liske” imat će priliku pogledati predstavu “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” Ive Brešana u produkciji Narodnog pozorišta iz Tuzle, i režiji Mustafe Nadarevića. Uloge u predstavi tumače Nermin Omić, Meliha Fakić, Milenko Iliktarević, Nenad Tomić , Midhat Kušljugić, Elvira Aljukić, Siniša Udovčić, Nedim Malkočević i Mirza Pinjić.

Predstava Hamleta u selu Mrduša donja” režisera Mustafe Nadarevića, kultna je predstava Narodnog pozorišta u Tuzli, a predstavlja spoj komedije i kiritke u jednom. U fokusu predstave je globalni izazov, odnosno borba pojedinca protiv vlasti i korupcije, ali na jedan komičan način.

Ova obnovljena verzija najizvođenije predstave Narodnog pozorišta u Tuzli prevashodno je omaž preminulom glumcu i režiseru predstave Mustafi Nadareviću i ostalim preminulim kolegama, nekadašnjim članovima ansambla.

 U Off programu predstavit će se muzičari Ajla i Gonzo, kao i stand up komičar trupe “Smijanje na tri jezika”, Sanjin Ćorić sa svojim nastupom Maligni humor 1.0. Više informacija o programu ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska” možete pronaći na zvaničnoj stranici i društvenim mrežama Narodnog pozorišta u Mostaru.


Naredni događaji

Nema događanja

Kalendar

April
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5