Aprilski repertoar Narodnog pozorište u Mostaru

U petak, 1. aprila,  mostarska publika će imati priliku pogledati predstavu “Huzur” nastalu prema istoimenom romanu istaknute bh. autorice Martine Mlinarević – Sopte u dramatizaciji Adnana Lugonića i režiji slovenačke filmske i pozorišne rediteljice Alme Lapajne. Muziku za predstavu potpisuje poznati regionalni kompozitor Rambo Amadeus.

Ova predstava se na uzbudljiv i emotivan način bavi pitanjima feminiteta kroz priču o preživljavanju i oživljavanju glavne junakinje, koja nakon dijagnoze raka dojke odluči drastično promijeniti svoj život. Uprkos teškoj bolesti, i dominaciji unutarnjeg glasića, glavnog izvora njenih sumnji i strahova, protagnoistica nastoji vratiti kontrolu, ili barem prividan osjećaj kontrole, nad sobom i svojim životom, upravo kroz suočavanje sa vlastitom slabošću i intrizičnim strepnjama, progovaranjem o njima. Vizualni izražaj predstave prati kompleksnost i dubinu teme kojom se bavi, kroz upotrebu savremenih pozorišnih sredstava poput implementacije video projekcije.  Scenografiju potpisuju rediteljica i istaknuti slovenački scenograf Tomaž Marolt.

U predstavi igraju Ajla Hamzić, Emir Spahić, Emir Sejfić, Saša Oručević, Amela Kreso, Vedran Vilogorac, Jasmin Krpo i Goran Lozo, dok se na filmskom platnu pojavljuju i Fatima Kazazić Obad, te rah. Šerif Aljić.

Sljedeći petak, 8. aprila, na repertoaru Narodnog pozorišta u Mostaru je predstava “Ajmo na fuka” autora i reditelja Dragana Komadine, nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta u Mostaru i Hrvatskog narodnog kazališta Mostar. “Ajmo na fuka” je predstava o bolnim ranama mostarskog društva i generacije koja se našla na različitim stranama u zaraćenom, i “pomirenom” Mostaru. Ova predstava ukazuje na apsurdnost i besmisao rata, i na kobne posljedice koje isti ostavlja na društvo, na pojedinca, i na odnose među ljudima. U predstavi igraju Saša Oručević i Robert Pehar.

Predstava “Heroj nacije” Ivana M. Lalića u režiji Gorana Damjanca, i dramaturgiji Kemala Bašića, je na repertoaru Narodnog pozorišta u Mostaru u petak, 15. aprila. Naslovni heroj nacije, obični građanin iz radničke klase, Budimir Životić, nađe se na raskolu između realnosti i realitya, u trenutku u kojem pitanje njegovog života i smrti postane pitanje televizije, senzacije i gledanosti. “Heroj nacije” je crna komedija o utjecaju vječnih i nedodirljivih medija na život običnih smrtnika. Scenografiju za predstavu je radila Azra Imamović.

U predstavi igraju Saša Oručević, Amela Kreso, Fatima Kazazić Obad, Emir Spahić, Vedran Vilogorac i Dražen Pavlović, kao gost.

Nastala u režiji i adaptaciji Jasmina Krpe, predstava “Bilo jednom...” vrlo brzo se uspostavila kao omiljena među mostarskom publikom. Ova životna predstava o ljubavi, prolaznosti i neprolaznosti iste, i sitnicama koje život znače je na repertoaru Narodnog pozorišta u Mostaru 22. aprila. Nastala je prema jednoj od najizvođenijih komedija u regionu, “Čorbi od kanarinca” Miloša Radovića. Ipak, ova interpretacija poseže i insistira i na dramskim elementima ove komedije, u nastojanjima da se o banalnostima života izbjegne igrati na banalan način.

U predstavi igraju Ajla Hamzić i Emir Sejfić.

Izvedbom predstave “Alfa Beta” Teda Whiteheada u režiji Saše Oručevića, 29. aprila zaključuje se aprilski repertoar Narodnog pozorišta u Mostaru.

Tekst “Alfa Beta” britanskog dramatičara Teda Whiteheada je sedamdesetih godina u Royal Court u Londonu izazvao pometnju, kao izuzetno intenzivan prikaz zarobljenosti snažnih pojedinaca u braku u kojem manjka međusobnog razumijevanja i komunikacije, a otuđenost postepeno uzima sve više maha. Individualnost dramskih likova u ovom tekstu postavljena je nauštrb održavanju privida idiličnog i skladnog bračnog života, ili života u zajedništvu općenito.

Rediteljska interpretacija Saše Oručevića, u produkciji Narodnog pozorišta u Mostaru, dodatno poentira univerzalnost i značaj propitivanja smisla braka i suočavanja sa dubokim, intimnim strahovima. U predstavi igraju Fatima Kazazić Obad i Saša Oručević.

U aprilu počinje i rad na novoj predstavi u produkciji Narodnog pozorišta u Mostaru, o kojoj će uskoro biti dostupno više informacija.

Cijena ulaznice je 10 KM, s popustom za učenike, studente i penzionere 5 KM.

Ulaznice za sve programe su u prodaji.

Možete ih kupiti na blagajni Pozorišta svakim radnim danom od 9 - 14 sati ili rezervisati na telefon 036/550-128. Na dan izvedbe predstave, blagajna je otvorena od 9 do 14 sati te od 18 sati do početka predstave. Rezervacija ulaznica se može izvršiti i putem e- maila: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., te putem poruke u inbox na Facebook i instagram stranici Narodnog pozorišta Mostar.


Generalni medijski sponzor

Naredni događaji

Nema događanja

Kalendar

Maj
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4