Osam nagrada za „Identitluk“ na festivalu u Brčkom

Predstava „Identitluk“ autorski projekat ansambla predstave, režiserke Tanje Miletić Oručević i dramaturga Dragana Komadine, a prema motivima djela Amina Maaloufa, nastavlja nizati svoje uspjehe na festivalima, te je na 37. Susretima pozorišta/kazališta BiH u Brčkom nagrađena sa čak osam nagrada.

Stručni žiri koji je radio u sastavu pozorišni kritičar Nedžad Ibrahimović, glumac Slaven Knezović i režiser Goran Damjanac dodijelio je jednoglasno Gran pri Susreta za najbolju žensku ulogu Jeleni Kordić – Kuret za ulogu Tereze Bevande Duspare. U kategoriji nagrada pozorištima iz Bosne i Hercegovine, stručni žiri je dodijelio: nagradu za najbolju mladu glumicu Ajli Hamzić za ulogu Safete Hadžiavdić, nagradu za najboljeg mladog glumca Draženu Pavloviću za ulogu Hamze Đule, nagradu za muziku Huseinu Oručeviću, nagradu za najbolju žensku ulogu Ameli Kreso za ulogu Lejle Peco, te nagradu za najbolju predstavu u cjelini „Zlatna statua vijećnice i grada Brčkog“ predstavi “Identitluk”. 

Osim šest nagrada koje je dodijelio Stručni žiri festivala, Žiri publike dodijelio je nagradu za najboljeg glumca festivala Ivanu Skoki, te nagradu za najbolju glumicu festivala Ajli Hamzić, čime je broj nagrada zaokružen na osam.

Predstava je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta u Mostaru, Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar, a ovo je 15. osvojena nagrada u vrlo kratkom periodu od premijerne izvedbe.

Na festivalu su u takmičarskom programu osim „Identitluka“ odigrane i sljedeće predstave: „Zlatno doba“, režisera Željka Stjepanovića u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka; “Lepa Brena Project“ režisera Vladimira Aleksića i Olge Dimitrijević u koprodukciji Flying Ginger i Bitef teatra Beograd; “28.Proba”, režiserke Lajle Kaikčije u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica; „Žene u crvenom – scena u sceni“ režisera Damira Mađarića u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Osijek; „O medvjedima i ljudima“ režisera Saše Anočića u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo; „Arzamas“ režiserke Ljiljane Todorović u produkciji Zvezdara teatar Beograd; „GospOUdinNOUbadi“ režisera Saše Anočića u produkciji teatra EXIT.


Naredni događaji

23. 06. 2021.
20:00 - 21:00
CABAres CABArei

Kalendar

Juni
P U S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4