„Identitluk“ u selekciji na 37. Susretima pozorišta BiH u Brčkom

Nakon brojnih gostovanja širom BiH, te nastupa i osvojenih nagrada na festivalima u Jajcu, Mostaru i Splitu, predstava „Identitluk“ selektovana je i za 37. Susrete pozorišta BiH u Brčkom. Festival će biti održan od 19. do 26. novembra tekuće godine, a u konkurenciji će se takmičiti 8 predstava iz BiH, Hrvatske i Srbije.

Predstava „Identitluk“ autorski je projekat ansambla predstave, režiserke Tanje Miletić Oručević i dramaturga Dragana Komadine, a prema motivima djela Amina Maaloufa, nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta u Mostaru, Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar. Predstava suočava dominantne bosanskohercegovačke identitete u okviru jednog seminara o pomirenju koji se izravno referira na Maaloufov esej 'U ime identiteta'. Seminar ubrzo postaje drugi plan predstave, dok u prvom planu sve jače dolaze do izražaja pitanja pripadnosti, vrijednosti i onog stalnog:,,čije je bolje?''. Na satiričan način propituju se identiteti i njihovo plitko shvatanje u našem društvu, te otvaraju pitanja koja potiču razmišljanje o vlastitom identitetu. 

Glumačku postavu čine: Mirela Kordić, Ajla Hamzić, Amela Kreso, Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko, Ivo Krešić, Dražen Pavlović i Nedim Malkočević. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a muziku Husein Oručević.

Stručni žiri koji će ocijenjivati predstave čine: glumci Slaven Knezović i Irfan Mensur, te režiser Goran Damjanac. Učesnicima će biti dodjeljene vrijedne nagrade prema ocjenama stručnog i žirija publike. Između ostalog bit će dodijeljena nagrada za najbolju predstavu u cjelini “Zlatna statua vijećnice i grada Brčkog”, nagrada za najbolji dramski tekst bosansko-hercegovačkog savremenog pisca, Statua “Zlatno pero“, nagrada za najbolju režiju, scenu, kostim, glumca i glumicu, nagrada žirija publike pozorištima iz BiH i druge.


Naredni događaji

Nema događanja

Kalendar

Juli
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1