U Narodnom pozorištu Mostar upriličeno svečano otvaranje 17. MFK „Mostarska liska 2020“

Večeras je u Narodnom pozorištu u Mostaru svečano otvoren 17. Međunarodni festival komedije „Mostarska liska“. Na samom početku ceremonije upriličeno je sjećanje na rano preminulog glumca Mirsada Elezija, kojem je ovogodišnji festival i posvećen, nakon čega je zvanično festival proglasila otvorenim glavna savjetnica gradonačelnika grada Mostara Radmila Komadina.

I ove godine festival će okupiti značajna glumačka imena, dok će broj i predstava i glumaca biti u nešto manjem broju u odnosu na prethodne festivale. To ni u kom slučaju ne znači da će festival biti manje kvalitetan i uspješan. Naprotiv, 'Mostarska liska' će svojoj energijom, toplinom svojstvenom našem gradu i trudu učiniti da se svi osjećamo bolje u ovim nimalo lakim vremenima, jer toga nam zaista treba. 'Mostarska liska' je zaštitni znak Narodnog pozorišta Mostar, a time i grada Mostara koji svake godine okupi znalce i poklonike umjetnosti time nam nesebično dajući optimizam i pozitivnu energiju. I večeras i ovih narednih pet dana ćemo dokazati duh Mostaraca što se tiče liskaluka koji je neuništiv i da je ovo grad koji ima neprocjenjivu snagu i ljepotu“, istakla je glavna savjetnica gradonačelnika grada Mostara Radmila Komadina.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović osvrnuo se na status institucija kulture i uopćeno kulturnih radnika uz apel za aktivniji i korektiniji odnos cijelog društva prema kulturi.

Iako je pozorišna sezona na svome početku, mi smo već nastupali na festivalima u Konjicu i Jajcu, odakle smo donijeli dvije nagrade, a upravo ovih dana spremamo se na turneju po bosanskohercegovačkim gradovima od Bihaća, Cazina do Banjaluke i Sarajeva. Do kraja godine nas čeka nastup na festival u Splitu kao i nastupi u drugim bosanskohercegovačkim gradovima, kao i premijera nove predstave koju očekujemo polovinom novembra mjeseca. Dakle, konstantno smo u stvaralačkom procesu i vjerujem da ostavljamo svoj trag na kulturnoj sceni Bosne i Hercegovine. Osim toga, u tehničkom smislu svakodnevno unapređujemo vlastite uslove rada koliko je to moguće, od unapređenja sistema grijanja do svjetlosne i tonske opreme“, kazao je Mujkanović, te je podsjetio da je nedavno Narodno pozorište Mostar obilježilo 70 godina postojanja. 

Zbog pandemije smo neke programe koji su vezani za taj jubilej prolongirali do daljnjeg, ali ja bih na kraju skrenuo pažnju da nam treba novih ljudi, novih kadrova, prije svega glumaca i glumica. Predviđeno je da pozorište ima 66 radnika dok mi radimo sa jedva 40% kapaciteta i to nije prihvatljivo. Ne zbog nas već upravo zbog publike i zbog grada kao kulturnog centra čitave Hercegovine.

Razne krize nisu nikakav izgovor da se kultura tretira kao nužno zlo i kao nepotreban izdatak jer u svakoj računici, nekultura je puno skuplja od kulture“, naglasio je direktor NP Mostar Almir Mujkanović.

Nakon ceremonije svečanog otvaranja, odigrana je predstava „Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama“ Almira Imširevića, u režiji Admira Glamočaka koju je izveo ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo. “Malu lisku” za najboljeg glumca večeri Stručni žiri je dodijelio glumcu Vedranu Đekiću koji je istakao da mu je ovo prva nagrada.

„Zahvalio bih se svojoj ekipi koja me trpila, koja je bila uz mene i vrijedno su radili. Poslije Sarajeva, zapravo Mostar je najdraži i najbolji grad meni i mojoj porodici“, kazao je glumac Vedran Đekić.

Sutra, subota 26.09., u konkurenciji festivala je predstava „Istina“ autora Florijana Zellera, u režiji Željka Stjepanovića, nastala u produkciji Gradskog pozorišta Jazavac iz Banja Luke.


Generalni medijski sponzor

Naredni događaji

Nema događanja

Kalendar

August
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4