„Drugačiji život je moguć!“ – upoznavanje sa kulturnom baštinom Mostara

U okviru 16. Međunarodnog festivala komedije „Mostarska liska 2019“ upriličeno je druženje organizatora zajedno sa Stučnim žirije Festivala, Žirijem medija i publike Festivala, predstavnicima Gradske uprave – Odjela za društvene djelatnosti i Službe za kulturu, predstavnika institucija kulture - Hrvatskog narodnog kazališta, Centra za kulturu Mostar, Muzeja Hercegovine, Narodne biblioteke Mostar, Pozorišta lutaka Mostar, Lutkarskog kazališta Mostar, H. D. „Herceg Stjepan Kosača“, H. K. D. „Napredak“, glavna podružnica Mostar, te članova tima Mostar EPK 2024.

Druženje je podrazumijevalo obilazak i upoznavanje sa bogatom kulturnom baštinom grada Mostara.

Nakon okupljanja na platou ispred Narodnog pozorišta Mostar, koji je ujedno i organizator druženja, učesnici su započeli druženje šetnjom kroz Stari grad do Muzeja Hercegovine, u sklopu kojeg su posjetili Muzej Stari most i Interpretacijski centar, te prisustvovali prezentaciji oba odjela Muzeja koje je održao direktor Asim Krhan.

Šetnja se nastavila prema simbolu grada na Neretvi, Starom mostu, gdje su učesnici druženja imali priliku pogledati skok sa Starog mosta u njihovu čast, a nakon toga obići prostorije skakača, gdje su saznali nešto više o historiji i tradiciji skakanja sa Starog mosta.

Zatim su posjećene prostorije Centra za kulturu, te je direktor Senad Suljić, upoznao prisutne sa radom i aktivnostima Centra. Iz Centra za kulturu, šetnja je nastavljena prema H. D. „Herceg Stjepan Kosača“, a goste su dočekali direktor Danijel Vidović i kustos Dalibor Nikolić. Učesnici su posjetili Galeriju kraljice Katarine Kosača, u kojoj je Nikolić održao prezentaciju o Galeriji. Inače, H. D. „Herceg Stjepan Kosača“ jedan je od partnera na ovogodišnjem Festivalu „Mostarska liska“.

Nakon toga, upriličena je posjeta jednom od sponzora ovogodišnjeg Festivala „Mostarska liska 2019“ Vinariji Carski Vinogradi Mostar. Učesnici su uživali u obilasku Vinarije, gdje su imali priliku vidjeti proizvodne pogone, te u prezentaciji i degustaciji različitih sorti vina.

Druženje je završeno svečanim ručkom u jednom od blagajskih restorana.

 

Cilj druženja bio je međusobno povezivanje, jačanje veza, razmjena iskustava, te razmatranje potencijalnih budućih saradnji.

Do kraja Festivala u konkurenciji gledamo predstave „Brak mrak“ Antonija Amurija, u režiji Tee Puharić koja je na rasporedu večeras u 20 sati, i predstavu „Naši dani“ Željka Stjepanovića, u režiji Juga Radivojevića koja je na rasporedu u četvrtak, 25.04. u 20 sati. Svečano zatvaranje Festivala biće održano u petak 26.04. dodjelom nagrada i koncertom kantautora Damira Imamovića.

Cijena ulaznice je 10 KM i u prodaji su na blagajni NPM-a od 9 do 14 sati, te od 18 sati do početka predstave. Rezervacije na broj 036/550-128, mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. i porukom u inbox na Facebook stranici NPM-a.

Sponzori ovogodišnjeg Festivala „Mostarska liska“ su kompanija BH Telecom, UniCredit Banka, Vinarija Carski Vinogradi Mostar, Senzacija, Poliklinika Jurišić i Staropramen pivo.


Generalni sponzor

Download

Naredni događaji

Nema događanja

Kalendar

Maj
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31