Filipu Deteliću „Mala liska“, u utorak „Narodni poslanik“

Predstava „Mušica“ Angela Beolca Ruzzentea, u režiji Silvije Vadla, a koju izvodi ansambl Gradskog kazališta Sisak i Doma kulture Kristalna kocka vedrine četvrta je predstava koja je odigrana u konkurenciji ovogodišnjeg festivala „Mostarska liska 2019“. „Mala liska“ za najboljeg glumca/glumicu večeri jednoglasnom odlukom Stručnog žirija otišla je u ruke glumca Filipa Detelića.

„Drago mi je apsolutno. Među nas četvero predivnih kolega, sa kojima jednostavno obožavam biti na sceni, i među takvim kolegama, prijateljima biti izabran za nešto posebno, onda normalno da je čast, sreća i zadovoljstvo.“, istakao je Detelić, te je dodao da ne igra prvi put u Mostaru, ali jeste na festivalu „Mostarska liska“ što ga dodatno čini sretnim.

Detelić je zajedno sa glumcima Markom Hergešićem, Natašom Kopeč i Ivanom Grčićem, na scenu donio pitku komediju, čija je tematika bračni život, ljubav i sve što ona nosi sa sobom. Komedija koja preispituje snagu takvog temelja društva kao što je to brak i dolazi do jasnog zaključka da se nikakav kalup i model ne mogu primijeniti na ljudske emocije.

Goste je nakon odigrane predstave zabavljao Anarhiv u restoranu „Pozorišna kafana“.

U utorak, 23.04. na rasporedu je peta predstava u konkurenciji festivala „Mostarska liska 2019“. Riječ je o predstavi „Narodni poslanik“ autora Branislava Nušića, a u režiji Alena Muratovića. Predstava nastala u koprodukciji Oxygen Production i Bosanskog kulturnog centra Sarajevo koji su okupili neka od najboljih glumačkih imena Bosne i Hercegovine. Glumačku postavu čine: Izudin Bajrović, Amra Kapidžić, Nadine Mičić, Vedran Đekić, Ermin Sijamija, Dženita Imamović-Omerović, Sead Pandur, Maja Salkić i Aldin Omerović.

"Nušićev „Narodni poslanik“ je svojevrsni i uvijek aktuelni osvrt na društvo u kojem živimo. On se može nazvati i bezvremenskim piscem, što ga svrstava u svojevrsne klasike. Tačno u centar pogađa mentalitet i duhovno stanje  čovjeka koji živi na ovim našim prostorima. Njegovi likovi su autentični, živi i u mnogima se i sami ogledamo. Zato i jeste jedan od najaktuelnijh dramskih pisaca i dan danas. Igrati Nušića sada i ovdje je izbor koim se želi reći koliko se kao društvo i narod nismo pomjerili već stotinama godina. Smijemo se, jer se branimo od svih devijacija od kojih bolujemo kao društvo. Smijemo se, jer očigledno nemamo drugog izlaza. Satiričnošću i britkim, autohtonim humorom Nušić svoje junake i situacije u kojima se nalaze dovodi do karikaturalnosti ali ne i do apsurda jer su apsurdni sami po sebi. Upravo takvi momenti su nešto što nas kao gledaoce opijaju i upućuju na samo jednu misao a to je „E jeste. Baš  tako. Sve je identično kao što kaže.“

Kažu smijeh je lijek. I jeste lijek, jer često nemamo mnogo izbora. Ako nam se već nudi prilika da imamo Nušića i njegovog „Poslanika“ na sceni, onda je treba iskoristiti i naoružati nas jednim od najjačih oružja, a to je uistinu smijeh.", zapisao je o predstavi režiser Alen Muratović.

Cijena ulaznice je 10 KM i u prodaji su na blagajni NPM-a od 9 do 14 sati, te od 18 sati do početka predstave. Rezervacije na broj 036/550-128, mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. i porukom u inbox na Facebook stranici NPM-a.

Sponzori ovogodišnjeg Festivala „Mostarska liska“ su kompanija BH Telecom, UniCredit Banka, Vinarija Carski Vinogradi Mostar, Senzacija, Poliklinika Jurišić i Staropramen pivo.


Generalni sponzor

Download

Naredni događaji

28. 02. 2020.
20:00 - 21:00
Što te nema

Kalendar

Februar
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1