Nova premijera u Narodnom pozorištu Mostar

Narodno pozorište u Mostaru intenzivno radi na pripremama za novu predstavu „Anđeli Babilona“, prema tekstu Mate Matišića, a pod režiserskom palicom Admira Glamočaka. Glumačku postavu čine: Admir Glamočak, Emir Spahić, Jasmin Krpo, Emir Sejfić, Ajla Hamzić, Amela Kreso i Mirsad Elezi. Scenografiju i kostimografiju predstave radi Lejla Hodžić, a muziku potpisuje Dino Šukalo.

„Proces je vrlo težak. Teško je napraviti komediju, a meni je uvijek cilj, i kada igram i kada režiram, da imamo predstavu koju će publika voljeti, gledati i koja će se igrati na kartu više. Najteže je, zapravo, biti duhovit. Tako da svi problemi koje trenutno imamo u procesu su očekivani, ali imamo još 15 dana da te probleme riješimo i da pokušamo napraviti predstavu koju će publika i u Mostaru, a valjda i negdje drugo vrlo rado gledati.“, kazao je o procesu rada i nastanka predstave reditelj Admir Glamočak.

Predstava „Anđeli Babilona“ propituje duboke intimne granice do kojih smo kao pojedinci spremni ići kako bi izbjegli direktnu konfrontaciju sa nadređenim autoritetima, odnosno, koja je cijena našeg konformizma? Jesmo li spremni odreći se sebe zarad pozicije i fabriciranog ugleda u društvu? Da li je to vrijedno? Razmišljamo li, pri tome, o sebi i pravim vrijednostima života mnogo važnijim od pozicije i ugleda? Interesantna, uzbudljiva i energična komedija koja na ironičan i duhovit način prikazuje ono sa čime se, zapravo, svakodnevno susrećemo i suočavamo. Tema izrazito aktuelna danas.

„Ovo bi trebala biti komedija, ali komedija koja nas se zbilja tiče. Nije joj jedini cilj da zabavi, nego joj je i cilj da postavi pitanja ljudima: Zašto šutimo? Zašto se ne bunimo protiv blesave vlasti? Zašto se ne bunimo protiv vječitih gradonačelnika? Zašto ne činimo ništa da nam bude bolje? Jer sjediti i čekati da to bolje samo dođe, neće se dogoditi. Mi pričamo priču o nekom gradonačelniku koji je besprizoran u svakom smislu, karikaturalan, nepismen, i takvih gradonačelnika ima svuda po našoj državi. Oni sjede zato što jako vole svoje fotelje i pozicije na kojima jesu. Mislim da je to razlog zašto smo izabrali ovaj tekst. Čini mi se da je to posebno aktuelno u ovom gradu, da divni Mostarci koje ja poznajem ne mogu ništa. Ne možemo mnogi ni u drugim gradovima, ali ovo je baš onako valjda rijedak slučaj da je situacija takva kakva jeste.“, istakao je Glamočak.

Premijera predstave „Anđeli Babilona“ planirana je 1. marta 2019. godine, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar sa početkom u 20 sati. Prva repriza predstave je već narednog dana 2. marta, a svi oni koji ne budu u prilici doći do svojih ulaznica za navedeni termin, predstavu će moći pogledati i 15. marta od 20 sati.

Cijena ulaznica za premijeru i prvu reprizu predstave „Anđeli Babilona“ iznosi 10 KM, a cijena ulaznica za drugu reprizu iznosi 7KM, sa popustom 3,50KM.

Ulaznice su u prodaji od ponedjeljka 18.02. na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9:00 do 14:00 sati. Rezervacije: na broj 036/550-128, mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., porukom u inbox na Facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.


Generalni sponzor

Download

Naredni događaji

Nema događanja

Kalendar

Maj
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31