Mala liska” glumačkom ansamblu predstave “Mirna Bosna”, u utorak “Jedvanosimsoboakalomistobo”

U konkurenciji 15. Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska 2018”, u Narodnom pozorištu Mostar izvedena je predstava Kamernog teatra 55 iz Sarajeva “Mirna Bosna”, a stručni žiri koji radi u sastavu Zijah A. Sokolović, Nedžad Begović i Atilla Aksoj, po prvi put je “Malu lisku” za najboljeg glumca / glumicu večeri dodijelio cijelom glumačkom ansamblu predstave. U predstavi “Mirna Bosna” po tekstu Borisa Lalića, u režiji Saše Peševskog, igraju Feđa Štukan, Gordana Boban, Vanesa Glođo i Davor Golubović.

Stručni žiri ovu je odluku donio jednoglasno, pa su svi zajedno i izišli na sceni Narodnog pozorišta Mostar i obrazložili svoju odluku.

“Hvala na divnoj predstavi! Ovo je pobjeda pozorišta, ali još više pobjeda glumaca i jedne glumačke igre. Mi kao žiri vam čestitamo na jednoj fascinantnoj predstavi. Ono što se čini žiriju je da ponekad okviri konvencije umjetnosti glumca i umjetnost pozorišta moraju da se prevaziđu i ponekad poništi. Bez obzira što se po zakonu Festivala može dodijeliti samo jedna 'Mala liska', postoje neke situacije kad se to pravilo mora poništiti u ime glumačke igre i u ime umjetnosti. Žiri je mišljenja da su sva četiri glumca zaslužila nagradu i donio je jednoglasnu odluku da Festival ovu jednu 'Malu lisku' podijeli na četiri i dodijeli četiri Liske”, rekao je predsjednik žirija Zijah A. Sokolović, a publika je njihovu odluku i cijeli ansambl nagradila višeminutnim pljeskom.

Druženje je nastavljeno uz muziku uživo u izvedbi članova Rock škole Mostar, a uz tortu smo proslavili i rođendan člana stručnog žirija Atille Aksoja, što je bilo posebno iznenanđenje večeri.

U utorak, 24.04. u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar Sarajevski ratni teatar (SARTR), Sarajevo izvodi predstavu “JEDVANOSIMSOBOAKALOMISTOBO”, nastalu u režiji Aleša Kurta, koji je zajedno sa Nejrom Babić autor teksta. U predstavi igraju: Maja Salkić, Mirela Lambić, Ana Mia Milić, Alban Ukaj, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Davor Sabo, Saša Krmpotić i Lejla Čaušević k.g. Dramaturgiju potpisuje Dubravka Zrnčić-Kulenović i Nejra Babić. Kostimografiju potpisuje Melisa Musić Ajkunić, a scenografiju Vedran Hrustanović. Muziku za predstavu su radili Damir Nevesinjac i Basheskia. ... Ova režija je nastavak rada na prožimanju drevnog i današnjeg. Radi se o socijalnoj komediji, a ona je po svojoj suštini crna, s tim što ova nije baš crna, nego više tamno siva. Smatram da teatar treba da bude socijalno angažiran i da se zaista bavi problemima društva koji nam najviše smetaju da živimo. Pa eto, ova predstava se upravo bavi takvom tematikom. Pored toga ona je u potpunosti uronjena u teatarske kodove od antičkog doba do danas. Nije nam namjera bila da bilo kome ugađamo. Više smo tu da potaknemo na dobro. Da poučimo. I zabavimo. Ako se to još može... – zapisao je o predstavi Aleš Kurt.

U srijedu, 25.04. u programu “Mostarske liske 2018” je predstava “USTAV REPUBLIKE HRVATSKE” Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba. Tekst: Ante Tomić i Rajko Grlić, režija: Vinko Brešan. Igraju: Borko Perić, Nikša Butijer, Ana Maras Harmander, Damir Poljičak, Matija Šakoronja, Vedran Mlikota O predstavi: Profesor Vjeko živi u centru Zagreba s Hrvojem, nepokretnim ocem, nekadašnjim ustaškim časnikom. Vjekin užitak su noćne šetnje kada, odjeven kao žena, luta gradom. U jednoj od tih šetnji pretuče ga grupa mladića. U bolnici ga prepozna Maja, medicinska sestra koja živi u podrumu njegove zgrade. Od toga trenutka Maja se počne brinuti za njega i njegovog oca. Zauzvrat Vjeko Majinom mužu, policajcu Anti, pomogne pripremiti ispit iz Ustava Republike Hrvatske... Tako počinje ova priča o ljubavi i mržnji, priča o četvero vrlo različitih ljudi koje je sudbina iznenada učinila međusobno ovisnima. Nakon velikog uspjeha jednog od najhrabrijih filmova novog milenija,“Ustav Republike Hrvatske” i na pozornici Satiričkoga kazališta Kerempuh...

Predstave se izvode svaku večer u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar. 15. Međunarodni festival komedije “Mostarska liska” ove se godine održava pod sloganom “Energija osporavanja: ko se to tamo smije?”. Generalni sponzor je BH Telecom, a službeno piće Festivala je Sensation!


Generalni sponzor

Download

Naredni događaji

25. 09. 2020.
20:00 - 21:00
Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama
26. 09. 2020.
20:00 - 21:00
Istina
27. 09. 2020.
20:00 - 21:00
Identitluk
28. 09. 2020.
20:00 - 21:00
Putovanje
29. 09. 2020.
20:00 - 21:00
Sjećaš li se Doli Bel
30. 09. 2020.
20:00 - 21:00
Čorba od kanarinca

Kalendar

Novembar
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1