Budi liska, vidimo se na Festivalu komedije u NPM-u!

Mostar je u znaku 15. Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska”, koji se ove godine održava pod sloganom “Energija osporavanja: ko se to tamo smije?” Dođite da se smijemo, družimo, zabavimo i uživamo u umjetnosti zajedno!

U petak, 20. 04. u 20 sati svečanom ceremonijom i prvom predstavom u konkurenciji, svečano će biti otvorena 15. “Mostarska liska” u Narodnom pozorištu Mostar. Reklama Festivala je i na led bilbordu, jednom od najvećih regiji, u centru Mostara.

U programu je osam predstava, sedam u konkurenciji za nagrade, osma predstava bit će izvedena u čast nagrađenih nakon dodjele nagrada posljednjeg dana Festivala. U popratnom programu festivala nakon svake izvedene predstave slijedi druženje uz muziku uživo, zahvaljujući partnerstvu Narodnog pozorišta Mostar i Rock škole Mostar. U subotu i nedjelju, 21. i 22.04. u 10.30 sati u “Studiju 64” Narodnog pozorišta Mostar bit će održana radionica sa Zijahom Sokolovićem, za slobodnim ulazom za sve.

Festival će biti otvoren nagrađivanom predstavom “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, po tekstu Ive Brešana i u režiji Ivana Lea Lema. O predstavi: “(...) I Brešan, kao i antički filozof, Diogen iz Sinope, tražili su čovjeka svijećom usred bijela dana. Jedan na ulicama Atene, drugi u Mrduši Donjoj. Ni jedan ni drugi nisu ga našli. Čovjek treba živjeti samo s onim što mu je za život neophodno, uz odgovarajuću samokontrolu. To je credo glasovite Kiničke filozofske škole. Brešan u ovoj svojoj dramskoj travestiji, nije puki cinik, u danas uvriježenom značenju riječi. On jednostavno ne vidi svjetlo u svijetu gdje su od Bukare vječniji samo njegove ulizice i gdje je svaka borba za pravdu osuđena na neuspjeh...”. Igraju: Slaven Knezović, Robert Pehar, Ivan Skoko, Angela Bulum, Sanda Krgo Soldo, Miro Barnjak, Jelena Kordić Kuret, Bojan Beribaka, Nikolina Marić Danica Džidić, Stana Šuman, Sofija Vrljić, Mario Bošnjak, Zorislav Galić.

U subotu, 21. 04. na programu je predstava “Ćelava pjevačica” Narodnog pozorišta Mostar po tekstu Eugènea Ionesca, u režiji Lajle Kaikčija.

Stručni žiri ove godine radi u sastavu Zijah A. Sokolović, glumac, režiser, pisac, profesor; Nedžad Begović, režiser, i Atilla Aksoj, muzičar, muzički producent i multinstrumentalista.

Nagrade Festivala dodjeljuje Stručni žiri, i to:
1. Velika liska – Grand Prix Festivala, nagrada za najbolju predstavu u cjelini,
2. Velika liska – nagrada za najboljeg glumca Festivala;
3. Velika liska – nagrada za najbolju glumicu Festivala;
4. Velika liska/plaketa Ahmet Obradović – nagrada za najbolju režiju;
5. Velika liska – nagrada za najbolju predstavu po izboru publike;
6. Mala liska – nagrada za najboljeg glumca ili glumicu večeri.

Nagradu za najbolju predstavu dodjeljuje i Žiri medija te publika. U žiriju medija su Meliha Smajkić, novinarka Dnevnog avaza, Cvita Kusić, novinarka/urednica Federalne novinske agencije FENA i Rosanda Zovko, novinarka u Redakciji za kulturu Federalne televizije. Publika svaku večer nakon odgledane predstave na poleđini ulaznice ocjenjuje predstavu od 1 do 10 o ulaznicu ubacuje u posebnu kutiju na izlazu iz pozorišta.

U Žiriju publike su Seada Kuštrić, direktorica IV Osnovne škole Mostar, Nada Dalipagić, odvjetnica i Edna Voloder, zamjenica predsejdnika Unije studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” Mostar.


Generalni sponzor

Naredni događaji

28. 06. 2019.
20:00 - 21:00
Promocija knjige „Smrt u Hagu – nezavršeno suđenje Slobodanu Miloševiću“
29. 06. 2019.
20:00 - 21:00
Sve je do nas – Monodrama
05. 07. 2019.
20:00 - 21:00
Trg ratnika

Kalendar

Juni
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30