Predstavom “Brašno u venama” u NPM-u počelo “Mostarsko ljeto”, publika bisevima nagradila glumce

Višestruko nagrađivanom predstavom “Brašno u venama” Sarajevskog ratnog teatra SARTR i Scene MESS, u Narodnom pozorištu Mostar svečano je otvorena ovogodišnja kulturno-turističko manifestacija “Mostarsko ljeto”, koja će se do 26. 8. s više od 30 programa održavati na nekoliko lokacija u gradu, a ulaz na sve programe je besplatan!

Publika je glumce predstave “Brašno u venama” (tekst Igor Štiks, režija Boris Liješević): Mikija Trifunova, Kaću Dorić, Selmu Alispahić, Admira Glamočaka, Izudina Bajrovića i Jasenka Pašića nagradila dugotrajnim pljeskom i bisevima. “Drago mi je da igramo u Mostaru na otvaranju 'Mostarskog ljeta' i da vidim ovako bogat program manifestacije. Nadam se da je i mostarska publika uživala u predstavi kao i u svim gradovima gdje smo je do sada izvodili”, rekao je Glamočak.

“Mostarsko ljeto” svečano je otvorio predsjedavajući Skupštine Hercegovačko – neretvanskog kantona Šerif Špago. “Ovogodišnje izdanje manifestacije 'Mostarsko ljeto' predstavlja svojevrstan kulturološki iskorak Grada Mostara u svim segmentima - organizacijski i sadržajno napravljeni su ogromni pomaci što se ogleda u više od 30 selektiranih kulturnih sadržaja ove manifestacije. U naredna dva mjeseca uživat ćemo u brojnim djelima i produkcijama domaćih autora, koncertima, poetskim večerima, izložbama, predstavama za djecu i odrasle, plesu, ali i raznovrsnim programima umjetnika iz Meksika, Turske, SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjeverne Irske i Škotske, čime ova manifestacija sa potpunim kredibilitetom ima međunarodni karakter”, rekao je Špago. Ovo je najslikovitiji pokazatelj napretka koji Mostar postiže kroz kulturu, umjetnost i nauku, čime se obezbjeđuje očuvanje i promocija kulturne baštine, a koja u naš grad dovodi i umjetnike iz cijelog svijeta, naglasio je Špago i pozvao sve da uživaju u bogatom programu “Mostarskog ljeta”.

Almir Mujkanović, direktor Narodnog pozorišta Mostar, kao jedan od organizatora manifestacije, kaže da je međunarodna kulturno – turistička manifestacija “Mostarsko ljeto” izraz potrebe da se Mostaru, njegovim stanovnicima, onima koji svoje godišnje odmore provode upravo ovdje i mnogobrojnim posjetiteljima pruže dodatni kvalitetni, raznovrsni sadržaji. “I ove godine smo, kao i prethodne, dio svojih godišnjih odmora posvetili ovoj manifestaciji jer smatramo da je posebno sektoru kulture potreban jedan novi impuls, jedna nova snaga, nova energija što pokušavamo i napraviti, i zbog toga i jesmo obezbijedili više od 30 kvalitetnih programa”, rekao je Mujkanović.

Senad Suljić, direktor Centra za kulturu Mostar, kaže da “Mostarsko ljeto” ove godine pravi veliki iskorak: prošle godine održano je 20 različitih programa, a ove godine više od 30 različitih sadržaja, među kojima su predstave, promocije knjiga, izložbe, koncerti, književne večeri... “Mostarsko ljeto” završava velikim koncertom Divanhane na platou ispod Starog mosta 26. 8. “'Mostarsko ljeto' namijenjeno je svima: građanima Mostara, onima koji žive i borave tu, onima koji rade širom planete a ljeti dolaze u svoj grad, sve brojnijim domaćim i stranim gostima koji sa svih strana svijeta dolaze u posjetu Mostaru. S ponosom možemo reći da 'Mostarsko ljeto' pokazuje da naš grad, osim one stereotipne slike o 'gradu – slučaju' ima i svoju drugu, svjetliju stranu, a to je kulturni život koji usprkos svim problemima cvjeta i buja. Cilj nam je obogatiti i ojačati kulturni život i turističku ponudu u Mostaru i u ovom dijelu BiH, i publici u ovim vrućim ljetnim mjesecima pružiti kvalitetne kulturne sadržaje”, kaže Suljić.

U programu “Mostarskog ljeta” sljedeća dva dana možete pratiti: u nedjelju, 2. 7. u 21 sat u Narodnom pozorištu Mostar koncert će održati sarajevski multireligijski hor “Pontanima”, koji njeguje svjetovnu i duhovnu muziku svih konfesija prisutnih u BiH, a kao najveću vrijednost ističu doprinos multikulturalnosti i toleranciji u BiH za što su dobili brojna domaća i svjetska priznanja (ulaz je besplatan, ulaznice preuzmite na blagajni NPM-a!). Istog dana u 11 sati u Pozorištu lutaka u Mostaru bit će izvedena lutkarska predstava za djecu “Želim biti normalan” u režiji Todora Valova, a ulaz je također besplatan.

U ponedjeljak, 3. 7. u 20 sati u Centru za kulturu u Mostaru slijedi promocija knjige “Porodica Kurt iz Mostara” (Historija i rodoslov) autora Ahmeta Kurta, u kojoj su objedinjenja istraživanja i dostupni izvori o članovima porodice Kurt iz Mostara, od prvih izvora do njihovog dolaska u Mostar oko 1695. pa do današnjih dana.


Naredni događaji

18. 11. 2017.
20:00 - 21:00
Ćelava pjevačica

Kalendar

Novembar
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Decembar
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Trenutna posjeta

Ko je na portalu: 79 gostiju i nema prijavljenih članova