U petak svečanost proslave u Narodnom pozorištu Mostar, ulaz slobodan

Ovaj je mjesec u Narodnom pozorištu Mostar u znaku jubileja, a svečanost obilježavanja tih jubileja bit će odžana u petak, 18. 11. u 20 sati na Velikoj sceni, kada će svoju radost kolektiv Narodnog pozorišta Mostar podijeliti s publikom, zbog koje i postoji.

Ulaz na svečanost – svojevrsnu predstavu u produkciji Narodnog pozorišta Mostar (NPM) koja će po prvi puta biti izvedena – je besplatan.

O 67 godina rada i 65 godina kako je otvorena zgrada Narodnog pozorišta u Mostaru, prva namjenski građena pozorišna zgrada u BiH poslije Drugog svjetskog rata, na današnjoj konferenciji za novinare govorili su direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović i umjetnički direktor Adnan Lugonić, dok je o radu na novoj predstavi “Odumiranje međeda” po motivma djela Branka Ćopića govorio reditelj Emir Kapetanović iz Sarajeva.

“Puno je važnih događaja u 67 godina postojanja Narodnog pozorišta Mostar. Moramo biti ponosni jer smo kroz decenije rada bili aktivni učesnici kulturnog života grada, kultuvirali i obrazovali mnoge generacije Mostaraca. Značaj postojanja Narodnog pozorišta Mostar za grad i sredinu u kojoj djeluje je ogroman jer grada ima onoliko koliko u njemu ima teatra i kulturnih sadržaja. Na aktualnom repertoaru ovog pozorišta su djela Meše Selimovića, Williama Shakespearea, Josipa Mlakića, Selme Dizdar Cerović i drugih ”, kazao je Mujkanović. Osvrćući se na uslove u kojima danas radi Narodno pozorište Mostar, spomenuo je i finansijsku situaciju: „Iako su učinjeni određeni pomaci zahvaljujući Gradu Mostaru i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, potrebno je učiniti još mnogo toga. Ono što moram istaći kao problem jeste neravnopravan položaj u pogledu finansijskih primanja radnika u odnosu na primanja drugih kolega iz branše. Neshvatljivo i neprihvatljivo je da glumac istog stepena obrazovanja i za istu količinu rada prima manju platu od svojih kolega iz drugih teatara“, naglasio je Mujkanović. v“Mi nismo teatar od lokalnog značaja i nikada na to nećemo pristati. Narodno pozorište Mostar jednako je značajno za sve nivoe vlasti u državi. Ali, moramo reći i da finansijske probleme doživljavamo kao svojevrstan izazov. Imali smo i težih problema, pa smo ih prevladali”, rekao je Mujkanović. Napomenuo je i da je posljednja rekonstrukcija zgrade NPM-a rađena prije 40 godina, a uprava pozorišta, uz pomoć drugih subjekata i osnivača, radi na iznalaženju sredstava za značajnija ulaganja u obnovu zgrade.

Umjetnički direktor NPM-a Adnan Lugonić rekao je da naš odnos prema tradiciji govori o nama danas, o tome kakav mi odnos prema poslu. U tom smislu je važno podsjetiti na prethodnih 67 godina rada, odnosno 65 godina kako Narodno pozorište Mostar ima svoje stalno mjesto boravka.

“Neko prije nas je bio tu, u Narodnom pozorištu Mostar, i mi danas smo samo jedna stanica na putu. Manifestacija obilježavanja jubileja u petak, 18.11. na Velikoj sceni će biti takva da će zadovoljiti formu svečanosti, ali neće biti klasična svečanost. Odnosno, mi ćemo kroz tekst, na jedan duhovit, kreativan način progovoriti o onome što je bilo nekad, o odnosu politike i države danas prema našoj teatarskoj kući, govorit ćemo o našim problema, ali i nasmijati se i zabaviti kroz teatarsku igru. Nadamo se da će publika doći u velikom broju da zajedno obilježimo jedan značajan jubilej”, rekao je Lugonić.

Reditelju Emiru Kapetanoviću iz Sarajeva drago je što u Mostaru radi na predstavi “Odumiranje međeda” Branka Ćopića iz tri razloga: prvi, jer je i rad na novoj predstavi dio obilježavanja jubileja Narodnog pozorišta Mostar, drugi – jer se radi tekst jednog od najboljih i jednog od najzaspostavljenijih pisaca u BiH, i treći – jer se radi komedija, a to je forma koja je danas zapostavljena u pozorištima BiH.

“Ova će predstava na vrlo privlačan i vrlo duhovit način progovoriti u problemima u BiH. Ćopić je 1966. s ovim tekstom u onom sistemu započeo svoju borbu s korupcijom, nepotizmom i pljačkom..., naš cilj je da 2016. tu borbu završimo. Riječ je o interaktivnoj predstavi u kojoj publika prisustvuje jednom fiktivnom predizbornom skupu i gdje će publika odlučiti kako će predstava završiti, odnosno kako će završiti naše društvo”, rekao je Kapetanović. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Lana Lončarević iz Sarajeva, a adaptaciju i dramaturgiju predstave Dženan Merdanović. Premijera se očekuje 16. decembra.

Ovaj je mjesec u NPM-u sadržajima iznimno bogat: nakon svečanosti proslave jubileja u petak, 18. 11., u ponedjeljak, 28. 11. slijedi gostovanje glumca, boema, poete Miodraga Mikija Trifunova, koji gostuje u “Studiju 64” Narodnog pozorišta Mostar. Istovremeno, Narodno pozorište Mostar ovoga mjeseca očekuju brojna gostovanja: predstava “Ajmo na fuka” (koprodukcija Narodnog pozorišta Mostar i HNK Mostar) gostuje u Beču i Zagrebu, a “Mrtve ribe plivaju na leđima” (koprodukcija Narodnog pozorišta Mostar, HNK Mostar i BNP Zenica) na festivalu u Tuzli, a zatim i na 33. Susretima pozorišta/kazališta BiH u Brčkom.

Ulaz na program u petak 18.11. u 20 sati je slobodan, pozivamo publiku da dođe i raduje se zajedno s nama. Svoj primjerak besplatne ulaznice možete preuzeti na blagajni Pozorišta.


Naredni događaji

18. 11. 2017.
20:00 - 21:00
Ćelava pjevačica

Kalendar

Novembar
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Decembar
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Trenutna posjeta

Ko je na portalu: 28 gostiju i nema prijavljenih članova