Narodno pozorište Mostar

Spremi kao iCal dokument
Narodni poslanik
Utorak, 23 April 2019,  8:00 -  9:00
Hitovi : 182
Kontakt Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

U okviru 16. MFK „Mostarska liska 2019“ u utorak, 23.04. biće odigrana predstava „Narodni poslanik“ Branislava Nušića, u režiji Alena Muratovića. Predstava nastala u koprodukciji Oxygen Production i Bosanskog kulturnog centra Sarajevo koji su okupili neka od najboljih glumačkih imena Bosne i Hercegovine.

„Nušićev „Narodni poslanik“ je svojevrsni i uvijek aktuelni osvrt na društvo u kojem živimo. On se može nazvati i bezvremenskim piscem, što ga svrstava u svojevrsne klasike. Tačno u centar pogađa mentalitet i duhovno stanje  čovjeka koji živi na ovim našim prostorima. Njegovi likovi su autentični, živi i u mnogima se i sami ogledamo. Zato i jeste jedan od najaktuelnijh dramskih pisaca i dan danas. Igrati Nušića sada i ovdje je izbor koim se želi reći koliko se kao društvo i narod nismo pomjerili već stotinama godina. Smijemo se, jer se branimo od svih devijacija od kojih bolujemo kao društvo. Smijemo se, jer očigledno nemamo drugog izlaza. Satiričnošću i britkim, autohtonim humorom Nušić svoje junake i situacije u kojima se nalaze dovodi do karikaturalnosti ali ne i do apsurda jer su apsurdni sami po sebi. Upravo takvi momenti su nešto što nas kao gledaoce opijaju i upućuju na samo jednu misao a to je „E jeste. Baš  tako. Sve je identično kao što kaže.“

Kažu smijeh je lijek. I jeste lijek, jer često nemamo mnogo izbora. Ako nam se već nudi prilika da imamo Nušića i njegovog „Poslanika“ na sceni, onda je treba iskoristiti i naoružati nas jednim od najjačih oružja, a to je uistinu smijeh.“, zapisao je o predstavi režiser Alen Muratović.

Igraju: Izudin Bajrović, Amra Kapidžić, Nadine Mičić, Vedran Đekić, Ermin Sijamija, Dženita Imamović-Omerović, Sead Pandur, Maja Salkić, Aldin Omerović.

 

Lokacija Velika scena
Ulaznice su u prodaji na blagajni NPM-a svakim danom od 9 - 14 sati. Cijena ulaznice za sve programe iznosi 10 KM, a dostupni su i paketi ulaznica po cijeni od 50 KM koji podrazumijevaju jednu ulaznicu za sve izvedbe u trajanju Festivala. REZERVACIJE: na broj 036/550-128, mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., ili porukom u inbox.