I mostarski teatri na MESS-u: “Ajmo na fuka” u Sarajevu

U idućih nekoliko dana, Narodno pozorište Mostar očekuje igranja predstava na našoj sceni, ali i gostovanja.

Predstava “Ajmo na fuka” u režiji Dragana Komadine, prva koprodukcija Narodnog pozorišta Mostar i Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, gostuje danas, u četvrtak, 6. oktobra na MESS festivalu u Sarajevu, u programu OFF MESS. “Ajmo na fuka”, u kojoj igraju Robert Pehar i Saša Oručević, bit će izvedena u sklopu programa “Teatar i pomirenje”, a predstava se igra u Kamernom teatru 55 u 22 sata.

Zahvaljujući USAID-ovom projektu “PRO-Budućnost”, koji realizuje Catholic Relief Services u saradnji s parnerima, u sklopu kojeg je predstava podržana, publika u sve više gradova ima priliku vidjeti ovu odličnu predstavu: predstava je do sada uspješno gostovala u Sarajevu, Tuzli, Posušju, Gornjem Vakufu/Uskoplju, Trebinju te u Češkoj Republici u Pragu i Brnu. Sada dolazi i na MESS.

Dođite na predstavu kako bi zajednički poslali poruku da su pomirenje i održiv suživot mogući ne samo u Mostaru, nego i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Festival MESS institucionalno promovira i govori o ulozi teatra u procesima pomirenja, a zahvaljujući fleksibilnosti projekta PRO-Budućnost koji je prepoznao i podržao predstavu “Ajmo na fuka” kao predstavu koja se aktivno suočava sa današnjim izazovima podijeljenih gradova i drugačijih narativa, predstavu će moći vidjeti i sarajevska publika u okviru MESS-a. Predstava “Ajmo na fuka” je već do sada doživjela veliki uspjeh kod publike i pozorišne kritike: na XIV. festivalu bosanskohercegovačke drame u Zenici osvojila je nagradu “kao priznanje za odlučan iskorak teatra prema novim mogućnostima umjetničke saradnje”.

“Ovo je prije svega antiratna predstava, koja evocirajući ratne traume istodobno utire put njihovom zacijeljenju, te razumijevanju i suočavanju s onim što se događalo. No ona jednako tako upozorava i na hladni rat koj se vodi već dvadeset godina. I tu je najdragocjenija njezina recepcija kod mlađe publike. Kao opomena. Ili što bi rekao Romain Rolland: od rata jedino više mrzim one što pjevaju o ratu u kojemu nikad nisu bili”, kaže autor Dragan Komadina.

Od predstava koje će biti izvedene u Narodnom pozorištu Mostar, izdvajamo igranje predstave “Šta ćemo sad?” po tekstu Branka Đurića Đure i u režiji Ahmeda Imamovića u subotu, 8. oktobra u 20 sati.

Ova je predstava osvojila nagradu publike za najbolju predstavu na međunarodnom festivalu komedije “Mostarska liska” 2015. godine. U predstavi igraju Ajla Hamzić, Emir Spahić i Goran Lozo. Cijena ulaznice je 7 KM, s popustom 3,50 KM. Nakon Mostara predstava će biti izvedena u Rijeci (Republika Hrvatska) 11.10., u sklopu programa kulturne manifestacije “Jesen u Kostreni” i za nju vlada veliki interes publike. Program Narodnog pozorišta Mostar možete pratiti putem web stranice www.npm.ba i putem Facebooka.


Naredni događaji

Nema događanja

Kalendar

April
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5